nova pitanja


Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje su obrađivane kroz diskusijske liste.

 

  1. Da li kemijska svojstva ovise o tipu izotopa?
    Ines: ortordzs@iskon.hr

  2. Koja je razlika u pojmovima spektroskopija i spektrometrija?
    Marica: zupancic@hpd.botanic.hr

  3. Koja je vrasta molekula CuSO4 X 5 H2O? Je li to kompleksna molekula ili neka druga, i kako izgleda njezina struktura u prostoru?
    Ines: ortordzs@iskon.hr

  4. Na koji se način mogu pročistiti površinske vode?
    Krešimir: loncar@hpd.botanic.hr

  5. Kako tricij može biti radioaktivan? Kako ide njegov raspadni niz? Mislim, ako zračenjem a - zraka elementi ispuste helijeve jezgre, kako to tricij može napraviti kad on ni nema 2 protona?
    Ines: ortordzs@iskon.hr

  6. Zanima me da li postoji neki jednostavan nači da se odredi volumni udio nekog plina (kisika) u smjesi plinova (zraku prepunom duhanskog dima).
    Krešimir: loncar@hpd.botanic.hr

  7. Zbog čega se berilij veže sa klorom s kovalentnom vezom ako se zna da je berilij metal a klor nemetal pa takva veza mora biti ionska veza?
    Tomislav Petrović

  8. Zanima me koje je vaše mišljenje koliko intenenet može pomoći u učenju i sakupljanju pravih informacija, a u kojoj mjeri je to medij za zabavu?
    Marica Zupančić: zupancic@hpd.botanic.hr

  9. Imam jedno pitanje što se tiče sadržaja kemije na internetu....da li postoji mjesto na netu gdje su na hrvatskom sakupljeni sadržaji gradiva osnovnih i srednjih škola?
    Marko Saten: markiller@hotmail.com

  10. Dobio sam zadatak da nešto više objasnim o peticidima i njihovom utjecaju na organizme?
    Dario Urban: dragomir.urban@sb.tel.hr

  11. Zašto je sulfatna kiselina higroskopna?
    Dalibor Milić: marija.milic1@zg.tel.hr

  12. Zanimaju me osnovne informacije o bolesti itai-itai?
    Dalibor Milić: marija.milic1@zg.tel.hr

  13. Što mi možete reći u vezi pigmenta melanina(strukrura,topljivost,izvor,itd.)?
    MARIBOR, SLOVENIJA: gogi@matetopis.si

  14. Da li pri standardnim uvjetima kisik ima veću entropiju od ozona ili je obrnuto?
    Vedran Vekić: vladimir.vekic@zg.tel.hr
  15. Da li je kovalentna veza elektrostatske prirodi?
    Vedran Vekić: vladimir.vekic@zg.tel.hr
  16. Zanima me opis života Mendelejev koji je napravio periodni sistem elemenata?
    Kristian Canji: krisvier@EUnet.yu

  17. Znate li gdje na Internetu pronaći i downloaditati programe za QSAR i QSPR proračune i gdje mogu pronaći napredne programe za kvantno modeliranje molekula i sl.?
    Pavel Močilac: pavel@hpd.botanic.hr

  18. Molekulske vezi što znate o tome?
    IsenVeseli: IsenVeseli@usa.net

  19. Možete li mi reći gdje na internetu mogu pronaći opise pokusa iz kemije koji bi se mogli napraviti u školi?
    Slaven Crnković: slacrnko@public.srce.hr

  20. Zanima me sve o solima? Kako znati kada je molekula polarne građe?
    Ana Ljvar: ljana@yahoo.com

  21. Na koji naćin možemo rastaviti zrak na sastojne dijelove?
    Mihovil Bek: ivan.bek@vz.tel.hr

  22. Koje je značenje hidroksida (lužina) u domaćinstvu, a koje je znaćenje kiselina u prehrambenoj industriji?
    Margareta Matejčić: rajko.matejcic@kvarner.net

  23. Možete li mi odgovoriti na koje gorivo se pokreću Space Shutleovi i takvi brodovi, koja mješavina goriva i dati mi informacije o plutoniju?
    Kristijan Fabina: kiki_fabina@yahoo.com

  24. Što mi možete reći o dragom kamenju (vrste, svojstva ,boje, zašto su te boje)?
    Tomislav Ožeg: ivan.ozeg@zg.tel.hr

  25. Zanima me kako se može odijeliti i dobiti kalijev manganat iz smjese sa manganovim (IV)- oksidom koja ostaje nakon žarenja kalijevog permanganata pri dobivanju kisika ?
    Vjekoslav Žtrukil: vjeko@hpd.botanic.hr

  26. Kako najlakše shvatiti redoks jednadžbe?
    Ana Ljevar: aljevar@globalnet.hr

  27. Ja bih Vam postavio samo jedno pitanje vezano za kemiju ,ali ne direktno.Gdje bih mogao pronaći ,ako uopće takvo nešto postoji, zadatke sa natjecanja iz kemije za srednje škole.Hvala Vam
    Vedran Mrđen: vedran.mrdjen@ri.tel.hr

  28. Kako se postojanje metalnih hidroksida (tj. baza) objašnjava po Bronstedovoj i Lewisovoj teoriji koje kažu da su baze tvari koje mogu primiti proton, to jest - prema Lewisu - donirati elektronski par? Od kuda se onda pojavljuju OH- ioni u vodenim otopinama tih hidroksida? Ili se uopće ne pojavljuju? NaOH, KOH, CaOH itd. samostalno, u čvrstome stanju de factio postoje. Gdje su onda Bronstedu i Lewisu pobjegli OH- ioni u kristalima tih hidroksida, pošto im oni (OH- ioni) nisu potrebni za definiranje kiselina i baza?
    Marin Ježić: palm2f@hotmail.com

  29. Molim Vas, mozete li mi objasniti kako to da je ozon smjesten u gornjim slojevima atmosfere, a tezi je od zraka?
    Marica Zupančić: zupancic@hpd.botanic.hr

  30. Zanima me o cemu sve ovisi ishod kemijske reakcije tj. kako znati sta reagira sta ne,sta se spaja sta ne,koji su to faktori i koji najjace utjecu?
    Dalibor Kovačević: dalibor.kovacevic@ri.tel.hr

  31. Molim Vas, možete li mi reci da li je vodena otopina srebo nitrata lužnata, kisela ili neutralna uz obrazloženje. Pitala sam i druge, ali su odgovori različiti s nejasnim obrazloženjem.
    Marica Župančić: zupancic@hpd.botanic.hr

  32. Moze li se ozon sinteticki stvoriti i ako moze,moze li se onda prenesti do gornjih slojeva atmosfere?
    Igor Morić: igor.moric@zd.tel.hr

  33. Zanima me je li molekula PH3 polarna. Elektronegativnost je naime fosfor i vodika jednaka, ali atom fosfora ima nepodijeljeni elektronski par. Moze li to utjecati na polarnost?
    Filip Kolundzic: filip.kolundzic@zg.tel.hr

  34. Molim Vas što su to fermenti ili enzimi i čemu služe? Interesira me sve o njima.
    Neda Turcic: dusan.turcic@ri.tel.hr

  35. Zanimaju me osnove gradje tvari i gdje bi se o tome mogle dobiti informacije na hrvatskim web stranicama.
    Domagoj Almer: danny_zg@yahoo.com

  36. Zasto CO2 izadje van iz gaziranih pica kad mu dodas saku secera ili soli?
    Tatjana Maricic: Tatjana.Maricic@public.srce.hr

  37. Možete li mi objasniti strukturu atoma iza kvarkova i gluona, ako su takvu uopće otkrili. Molim vas, NEMOJTE mi napominjati da je to u biti više fizika nego kemija.
    Vedran Vekić

  38. Molim Vas,možete li mi reći točan broj izomera za alkene,alkohole i ostale spojeve koji ih imaju.
    Tamara Rašić: fanirasic@yahoo.com

  39. Ja vas pitam samo i jedino za BROJEVE izomera za neke spojeve;npr.koliko izomera ima butanol,pentanol,buten,penten itd.,jer kad bih znala njihov točan broj ne bi ih bilo potrebno crtati,čime bih si uštedjela dosta vremena.
    Tamara Rašić: fanirasic@yahoo.com

  40. Kako se dobije rafinirani etilni alkohol
    Drazen Kuna: kemofarm@os.tel.hr

  41. Da li postoje šibice koje gore, ako su mokre? Molim Vas, mogu li dobiti recept za izradu šibica. To mi je potrebno da bih mogla ići na takmičenje iz kemije.
    Ana Koračević: mkoracevic@hrvatska.com

  42. Kako se izračunava koločina dodane kiseline ako želimo smanjiti PH vrijednost neke tekućine. Konkretno koliko treba dodati 9,8% kloridne kieline u 80 litara tekućine ph vrijednosti 8,5 da bi tu vrijednost smanjili na ph vrijednost od 6,5
    Dragutin Gaspari: dragutin.gaspari@ht.hr

  43. Javljam vam se kako bih postavila nekoliko pitanja vezanih uz rad, izolaciju i strukturu membranskih proteina. Nedavno sam imala maturalni rad o biljnim pigmentima(skraćena verzija je objavljen na stranicama biologije) prilikom čega sam imala prilike podrobnije se upoznati sa procesom fotosinteze zahvaljujući profesoru Antunu Kučaku. To je bio moj prvi kontakt sa membranskim proteinima budući da veliku ulogu u fotosintezi imaju membranski proteini poput ATP-aze i citokrom c-oksidaze. Kako u srednjoj školi nema sredstava za istraživanje proteina, preostalo mi je samo da pročitam literaturu koju je profesor predložio. Tako sam najprije posudila, a potom i kupila knjigu Davora Juretića "Bioenergetika - rad membranskih proteina" i sad imam nekoliko ideja i pitanja. Zanima me struktura bakteriorodopsina, membranskog proteina iz grimizne membrane stanica Halobacterium salinarium. Budući da je bakteriorodopsin najjednostavniji fotosintetski reakcijski centar, molila bih da pojasnite i njegov način rada. Da li u Hrvatskoj postoje toliko slane vode da u nima živi Halobacterium salinarium? Kako uzgojiti stanice Halobacterium salinarium budući da im odgovara vrlo visoka koncentracija soli i konačno kako izolirati i identificirati bakteriorodopsin?
    Vesna Cmrečki: alen.cmrecki@ck.tel.hr
Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

Vrlo često postavljana su pitanja koja u većoj ili manjoj mjeri zadiru u svojstva vezana uz periodičku tablicu elemenata. Odgovor na pitanja te tematike možete naći u stručnom radu pod naslovom:

Temeljne karakteristike periodičke tablice elemenata
  copyright 1999-2000 e_škola_________kemija webmaster
geografija kemija biologija astronomija fizika