Javljam vam se kako bih postavila nekoliko pitanja vezanih uz rad, izolaciju i strukturu membranskih proteina. Nedavno sam imala maturalni rad o biljnim pigmentima(skraćena verzija je objavljen na stranicama biologije) prilikom čega sam imala prilike podrobnije se upoznati sa procesom fotosinteze zahvaljujući profesoru Antunu Kučaku. To je bio moj prvi kontakt sa membranskim proteinima budući da veliku ulogu u fotosintezi imaju membranski proteini poput ATP-aze i citokrom c-oksidaze. Kako u srednjoj školi nema sredstava za istraživanje proteina, preostalo mi je samo da pročitam literaturu koju je profesor predložio. Tako sam najprije posudila, a potom i kupila knjigu Davora Juretića "Bioenergetika - rad membranskih proteina" i sad imam nekoliko ideja i pitanja. Zanima me struktura bakteriorodopsina, membranskog proteina iz grimizne membrane stanica Halobacterium salinarium. Budući da je bakteriorodopsin najjednostavniji fotosintetski reakcijski centar, molila bih da pojasnite i njegov način rada. Da li u Hrvatskoj postoje toliko slane vode da u nima živi Halobacterium salinarium? Kako uzgojiti stanice Halobacterium salinarium budući da im odgovara vrlo visoka koncentracija soli i konačno kako izolirati i identificirati bakteriorodopsin?

Pitanje postavila: Vesna Cmrečki: alen.cmrecki@ck.tel.hr

 

 

Ne znam kakva bi se korist mogla izroditi od poznavanja njegove strukture buduci da su proteini zamrseni stvorovi. Ali ako ti bas treba, nadji ga na PDB At A Glance: http://cmm.info.nih.gov/modeling/pdb_at_a_glance.html i klikni na onu lijevu malu ikonu kraj njega. Trebala bi dobiti struktura koliko hoces.
Preporucujem ti da das pojam koji te zanima Altavisti i dobit ces pregrst stranica. Probaj kombinirati sa 'isolation' ili 'identification' ili 'growth' ili 'cultivation'. Imas dosta posla. Puno srece.
Odgovorio: Dule

 

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija odgovoreno 18.08.2000.
geografija kemija biologija astronomija fizika back