Kako se dobije rafinirani etilni alkohol?

Pitanje postavio: Dražen Kuna: kemofarm@os.tel.hr

 

 

Ovo je vise pitanje za tehnologe nego za kemicare, no uspio sam nesto pronaci u opcoj enciklopediji. Evo sto pise: "Prevrela komina (komina je ukupna smjesa u kojoj se odvijalo vrenje, znaci smjesa s ostacima voca ili zitarica) sadrzi osim etilnog alkohola i druge sastojke; visekratnom destilacijom odjeljuje se cisti alkohol od lakse hlapljiva acetaldehida i acetala i od teze hlapljiva "patoenog ulja", tj. smjese visih alkohola (uglavnom butilnog i amilnog) i dr. Vodena otopina iz koje je destilacijom istjeran alkohol sluzi kao stocna hrana ili (od melase) za dobivanje gnojiva i drugog. Na taj nacin dobiveni alkohol uvijek sadrzi bar oko 5% vode jer je smjesa s tim sadrzajem vode azeotropska. Za dobivanje bezvodnog ili apsolutnog alkohola treba pri destilaciji dodati neke tvari koje vezu vodu (vapno) ili neku tvar (na pr. benzen) koja isparavanjem uzima sa sobom u parama azeotropni sastav, uz nesto alkohola, i svu vodu."

Odgovorio: Goran Stefanic stefanic@rudjer.irb.hr

 

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija odgovoreno 18.07.2000.
geografija kemija biologija astronomija fizika back