Ovo je vise pitanje za tehnologe nego za kemicare, no uspio sam
nesto pronaci u opcoj enciklopediji. Evo sto pise: "Prevrela komina
(komina je ukupna smjesa u kojoj se odvijalo vrenje, znaci smjesa
s ostacima voca ili zitarica) sadrzi osim etilnog alkohola i druge
sastojke; visekratnom destilacijom odjeljuje se cisti alkohol od
lakse hlapljiva acetaldehida i acetala i od teze hlapljiva "patoenog
ulja", tj. smjese visih alkohola (uglavnom butilnog i amilnog) i
dr. Vodena otopina iz koje je destilacijom istjeran alkohol sluzi
kao stocna hrana ili (od melase) za dobivanje gnojiva i drugog.
Na taj nacin dobiveni alkohol uvijek sadrzi bar oko 5% vode jer
je smjesa s tim sadrzajem vode azeotropska. Za dobivanje bezvodnog
ili apsolutnog alkohola treba pri destilaciji dodati neke tvari
koje vezu vodu (vapno) ili neku tvar (na pr. benzen) koja isparavanjem
uzima sa sobom u parama azeotropni sastav, uz nesto alkohola, i
svu vodu."
Odgovorio:
Goran Stefanic
stefanic@rudjer.irb.hr
|