Projekt E-škole za područje kemije koordinira i izvodi Hrvatsko kemijsko društvo u čijem radu sudjeluju znanstvenici i nastavnici Sveučilišta kao i Javnih Instituta.

Sadržaj

Svako područje uključeno u projekt E-škole ima svoje specifičnosti i prema tome razlikuje se u pristupu učenicima i nastavnicima načinu rada i ponuđenim sadržajima. Za područje kemije na raspolaganju su mogućnosti sudjelovanja u učeničkim projektima, mogućnost postavljanja raznorodnih pitanja, bogat Web sadržaj vezan uz hrvatsku i svjetsku kemijsku znanost, diskusijska lista, ukratko za svakog znatiželjnika, budućeg znanstvenika ili slučajnog Internet prolaznika ponešto.

Učenički projekti

Kemija je znanost koja prije svega počiva na izvođenju mjerenja i pokusa. Ukoliko načinite pokus kojim je otkriven neki od kemijskih zakona, ako priredite neki kemijski spoj, možda naizgled jednostavan posao omogućit će vam spoznaju otkrića. Učenički projekti odabrane su cjeline koje sadrže sve elemente znanstvenog rada. Proučavajte kako rasu kristali, izolirajte prirodne spojeve, sintetizirajte organske i anorganske spojeve, gradite mjerne uređaje, reciklirajte istrošene baterijske uloške, računajte svojstva spojeva i shvati ćete kemija je svuda oko nas.

Kemija u Hrvatskoj

Tko se u našoj domovini bavi kemijom, koja područja su zastupljena, gdje se može naći tražena literatura, tko prodaje opremu i pribor, koji fakulteti omogućuju studij vezan uz kemiju ili njezinu primjenu. Posjetite jedinstveni adresar Kemije u Hrvatskoj. Istražujte i pronalazite informacije za ovaj jedinstveni Web servis.

Za nastavnike

Posebnu pogodnost nudimo nastavnicima koji mogu na Web stranicama naći pregršt korisnih materijala primjenjivih u nastavi. Nudimo opise računalnih programa vezanih uz kemiju koji se nalaze na Internetu u slobodnoj distribuciji, a čijom se uporabom može obogatiti nastava. Također uređujemo i recenziramo popise linkova prema Web stranicama koje sadrže edukacijske sadržaje. Nastavnici putem diskusijskih lista mogu učestvovati u raspravama o svim temama vezanim uz kemijsko obrazovanje.

Kemijski udžbenik e-škole

Na ovom mjestu možete čitati o temama koje nisu sadržana u udžbenicima koji se koriste u nastavi (ili su zastupljeni vrlo malo). Teme su odabrane na temelju pitanja koja su pristizala na našu diskusijsku listu. Svi meterijali orginalni su autorski tekstovi (ne radi se o prepisima iz drugih knjiga) te kao takvi imaju izuzetnu vrijednost.

Pitanja i odgovori

Ukoliko imate pitanje vezano uz kemiju na koje ne možete naći odgovor u udžbenicima i knjigama koje su Vam dostupni, pošaljite poruku na e-mail adresu kemija@hpd.botanic.hr. Također na Web stranicama možete naći odgovore na pitanja koje su postavili drugi učenici, otkrit ćete sadržaje koji mogu uvelike pomoći u poimanju kemije. Nemojte zaboraviti najteže je postaviti pravo pitanje.

Odabrani Web sadržaji

Naći na Internetu sadržaj vezan uz određbeno područje nije nikakva mudrost ni umijeće, no morate se pitati koji sadržaji nude potpunu informaciju i omogućuju stjecanja znanja a ne samo obasipanje informacija, u tu svrhu za Vas smo odabrali stranice koje smatramo vrijednim i čijim isčitavanjem nećete potratiti svoje vrijeme.

Diskusijska lista kemije

Želite se uključiti u diskusiju, postavljati pitanja, raspravljati o kemijskim problemima, iznositi svoje zamisli, možda je upravo vaša ideja put prema novom Sumamedu ili rješenju globalnog onečišćenja. Sve što treba je uključiti se na diskusijsku listu kemije.
Na koji način?

Pročitajte na našim Web stranicama: http://hpd.botanic.hr ...

I za kraj ...
... pridružite nam se,
ne dozvolite da Ružička i Prelog ostanu jedini ...


 

  Hrvatsko
kemijsko
društvo

Marulićev trg 19
10000 Zagreb, Hrvatska

tel: 385 (0)1/482 82 98
fax: 385 (0)1/482 82 98
e-mail:
hkd@hkd.hr

Vrlo često postavljana su pitanja koja u većoj ili manjoj mjeri zadiru u svojstva vezana uz periodičku tablicu elemenata. Odgovor na pitanja te tematike možete naći u stručnom radu pod naslovom:

Temeljne karakteristike periodičke tablice elemenata

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija