Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje su obrađivane kroz diskusijske liste.

Unesite pojam za pretraživanje pitanja i odgovora:

7483. Pitanje 1:Ima li poveznice između kiselih kisa i gorenje ugljikovodika(objasnite rijecima i formulom) Pitanje 2:objasniti alkoholno vrenje(rijecima i formulom) Pitanje 3:ime,molekulska formula i karakterizacija benzena
tina jakus
22.04.2018
7482. Poznato je da su orbitale atoma ugljika u grafitu sp2 hibridizirane.
Neki izvori vele da četvrti elektron služi za međusobno povezivanje slojeva, a drugi da su četvrti elektroni π-elektroni (ostvaruju π-veze) i da je povezivanje slojeva isključivo Van der Waalsovo.
Što je od toga točno?


Tomislav B.
22.04.2018
7481. Koja od navedenih čestica ima najmanji polumjer? Mg2+ Mg S S2-
Paola Rosanda
22.04.2018
7480. Hvala na ranijim odgovorima. Javljam se opet u vezi pitanja:
http://eskola.chem.pmf.hr/odgovori/odgovor.php3?sif=18229

Ako je kisik O2 biradikal, što spriječava ostvarenje π-veze (pored dovoljno malih atoma)? Ima li i ozon π-vezu?

Zašto skice u literaturi prikazuju O=O, ne bi li se to trebalo prikazivati ovako: O-O ili ovako: -O-O- ?

Za ozon navodno postoji rezonancija (difrakcijom elektrona na molekulama ozona utvrđeno je da molekula rezonira između četiri rezonantna stanja, kao što piše na: http://www.pse.pbf.hr/hrvatski/elementi/o/spojevi.html#SPOJEVI ). Je li to zbog pokretljivosti π-veze?
Tomislav B.
21.04.2018
7479. Na kojem principu NaOCl izbjeljuje (uklanja kromofore)?
Tomislav B.
21.04.2018
7478. Je li ispravniji numericki prefiks di- ili bi-? Npr kalijev bikromat ili kalijev dikromat? Hvala, pozz
Ana Juric
23.04.2018
7477. Gdje se može nabaviti glicerol i zašto je modra galica opasna i koliko je opasna?
Marija Rubak
21.04.2018
7476. Koliki je pH vapnene vode?
Marija R.
20.04.2018
7475. Imam dva pitanja: 1. kako dobiti 20% otopinu NaOH? 2. Koliko je jako opasan sumporov dioksid? Koliko je udisaja smrtonosno?
anamarija
17.04.2018
7474. Možete li mi objasniti koja je razlika između saharoze i laktoze tre reći nešto više o maltozi? Unaprijed zahvaljujem. Pozdrav.
Tonka
19.04.2018
7473. Zašto su ulja u tekućem, a masti u čvrstom agregacijskom stanju? Koja je razlika između glukoze i fruktoze, a koja između saharoze, laktoze i maltoze?
Marija K.
17.04.2018
7472. Zašto su masti u čvrstom, a ulja u tekućem agregacijskom stanju? Od čega se sastoje masti i ulja kao kemijski spojevi? Koja je razlika između saharoze i laktoze? Unaprijed zahvaljujem. Lp.
Mate
16.04.2018
7471. Pozdrav! Molim Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje: zašto je,kada imamo azeotropnu smjesu maksimalnog vrelišta otopine HNO3 u vodi, lijevo od 68% udio vode veci u parnoj fazi nego HNO3,a desno od 68% manj? Unaprijed hvala!
Martina S.
07.04.2018
7470. Simbiotske bakterije?
angela kosuta
15.04.2018
7469. Imam hortenzije koje cvjetaju u roza boji. Čitala sam da se dodavanjem aluminijevog sulfata u zemlju može promijeniti boja cvijetova u plavu. Također sam pročitala da se istovremeno treba zalijevati sa vodom u koju se na 1 l vode stavi 3-5 g amonijaka kako bi aluminijev sulfat mogao djelovati. Da li je to točno? Ako jeste, interesira me gdje bih mogla kupiti aluminijev sulfat i amonijak, kako se sa tim kemikalijama rukuje, u kom omjeru miješam al. sulfat sa vodom, koliko često i koliko dugo trebam zalijevati hortenzije da promijene boju cvijeta. Znam da bi najbolje bilo promijeniti im zemlju i staviti kiselu zemlju, ali to nije moguće jer su to biljke stare preko 30 godina i nije moguće oko njih promijeniti zemlju. Zahvaljujem na odgovoru.
Jelena Rački
18.04.2018
7468. Možete li mi reči zaključak trommerovog reagensa na glukozu??
Sven Rehtacek
18.04.2018
7467. Poštovani, Najprije ću iskoristit ovu priliku da Vam zaželim sretan i blagoslovljen Uskrs. Ovog puta Vam se obraćam zbog nejasnoća iz područja elektrokemije: Da li biste mi mogli objasniti razliku između elektromotorne sile članka (EMF) i napona članka. Zašto se elektromotorna sila računa po izrazu Ečl.=Ek-Aa samo kad člankom NE TEČE struja? Da li se taj izraz ne može koristiti ukoliko člankom teče struja (recimo kad dva polučlanka povežemo staklenom U-cijevi u kojoj je gel želatine ispunjen elektrolitom)? Molim Vas da mi pojasnite i što je prenapon (nadnapon). Tražila sam Vaše prethodne odgovore na to pitanje koje sam i pronašla, no moram priznati da mi taj dio nije posve jasan. Uzmimo elektrolizu vodene otopine CuCl2(aq): Na primjeru elektrolize vodene otopine CuCl2 vidim da na anodi ne nastaje kisik, nego klor zbog prenapona. Zašto klor ima niži prenapon od kisika? O čemu to ovisi? Pročitala sam da o tome ovisi vrsta elektrode, struktura površine elektroda i sastav elektrolita no to mi baš puno iskreno i ne govori pa ako Vam nije problem da mi to objasnite na primjeru s ugljenim elektrodama kod elektrolize vodene otopine CuCl2(aq) . Ako nekad treba nametnuti viši prenapon, može li se recimo u ovom primjeru s CuCl2 ukoliko se koristi nekakav ispravljač s reguliranjem napona isti podesiti na veći napon pa da na anodi nastane kisik a ne klor (npr. ako umjesto 12 V koristim znatno veći napon ukoliko je moguće). Zbunjuje me što piše "...za nastanak kisika potreban je znatno veći nadnapon..." pa me zanima da li se to u praksi ipak može izvesti i na koji način se izvodi ako se uopće može. Hvala, Srdačan pozdrav
Mirjana Vrdoljak
01.04.2018
7466. Poštovani, prije nekoliko dana smo postavili pitanje iz područja elektrokemije no nije odgovoreno. Ne znam da li nešto nije u redu ili Vam je promaklo. Hvala, Srdačan pozdrav
Mirjana Vrdoljak
17.04.2018
7465. Pitanje: Odredite postotni sastav pojedinih elemenata u metil-butanoatu. molim vas i objasnjenje postupka. Pitanje 2: prikazite reakciju izmedu etil-heksanoata i kalijevog hidroksida i nazive produkata Pitanje 3: koja sol nastaje neutralizacijom perkloratne kiseline i amonijevog hideoksida? Hvala unaprijed
Sandra Crnkovic
04.04.2018
7464. Nedavno sam gledao video na internetu koji prikazuje reakciju između etanola i litij-aluminijva hidrida, što mi je bilo vrlo zanimljivo obzirom da nisam uopće znao da alkoholi mogu reagirati sa LiAlH4. Najprije sam mislio da reagira s vodom u kojoj je etanol otopljen, no očito je iz videa da je reakcija burnija pri većoj koncentraciji etanola(100%). Jedino koliko-toliko logično rješenje koje mi preostaje bi bila eliminacija hidroksilne skupine čime bi nastao eten. No uslijed reakcije se razvio plamen, te je rečeno da izgara vodik, što eliminira i tu opciju jer bi takvom eliminacijom nastajala voda, a ne vodik. Ostavši pomalo zbunjen, javljam vam se u nadi da ćete mi znati odgonetnuti produkt ove reakcije. Unaprijed hvala! URL videa: https://www.youtube.com/watch?v=QHPAGITWyJw
Stjepan Dolić
07.04.2018

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

Vrlo često postavljana su pitanja koja u većoj ili manjoj mjeri zadiru u svojstva vezana uz periodičku tablicu elemenata. Odgovor na pitanja te tematike možete naći u stručnom radu pod naslovom:

Temeljne karakteristike periodičke tablice elemenata

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija