|
|
Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani
uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje
su obrađivane kroz diskusijske liste.
|
|
|
 |
| 9561. |
Pozdrav, imam dva pitanja. Zašto je singletni kisik nestabilniji od tripletnog, odnosno zašto je stanje u kojem su spinovi elektrona u protuveznoj orbitali spareni nestabilnije od stanja u kojem su ti elektroni nespareni? Osim toga, pronašao sam da piše da je tripletni kisik primjer diradikala, jer ima dva nesparena elektrona. Zašto se ti elektroni ne mogu spariti, tj. preći s jednog kisika na drugi pa da molekula uopće nema nesparenih elektrona? Isto pitanje i za tripletne karbene za koje isto piše da su diradikali, pa ako imaju dva nesparena elektrona i to na istom ugljiku, zašto se ti elektroni ne mogu spariti i tako stvoriti stabilnu vrstu koja ne bi bila diradikal? Drugo pitanje, buni me pojam radikal iona. Zašto radikal kationi uopće postoje, ako je nekoj molekuli oduzet elektron, ne bi li to trebao biti onaj nespareni, pa da nastane običan kation? Hvala puno
Ivo Davidi
|
07.11.2025
|
| 9552. |
Pozdrav kemičari !!
Želio bi titracijom približno odrediti masenu količinu ukupnih kiselina u jabučnom octu. Osim octene kiseline u količini od 3-10 % tu ima još i manja količina jabučne, mliječne itd u ukupnoj količini od 0,3-0,8 % pa bi se za približnu količinu same octene kiseline moglo od ukupne, titracijom određene kiseline, odbiti 0,3-0,8% i tako dobiti približnu količinu octene kiseline, a koji bi iznos bio u praktičnom smislu dovoljno točan da se pokaže kolika je "jačina" domaćeg jabučnog octa!!
Pitanje glasi:
kako izračunati maseni udio ukupnih kiselina na temelju volumena upotrijebljene standardizirane otopine NaOH c=0,1 mol/L u odnosu na vlumen jabučnog octa upotrebljenog za titriranje, a da ukupan rezultat bude izražen kao octena kiselina??
(Pretpostavljam da bi zbog praktičnosti pri mjerenju bilo dobro razrijediti jabučni ocat s destiliranom vodom 1:10 pa nakon mjerenja udeseterostručiti rezultat.)
emerik kovač
|
17.08.2025
|
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
  |
|