Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje su obrađivane kroz diskusijske liste.

Unesite pojam za pretraživanje pitanja i odgovora:

7697. Imam dva pitanja, 1.Smije li se boca s koncentriranom sumpornom kiselinom začepiti plutenim čepom? 2.Opiši pravilan postupak razrjeđivanja koncentriranih kiselina. Unaprijed hvala,lp
Sebastijan Koščak
14.11.2018
7696. Kako se zove svojstvo vode da "lijepi" predmete tj. kada npr. na keramičku pločicu kapnemo kap vode i zatim tu kap prekrijemo drugom keramičkom pločicom, a kao rezultat toga bit će ih teže razdvojiti? Unaprijed se zahvaljujem.
Antonela Zečić
14.11.2018
7695. U kojem agregacijskom stanju je vatra?
Milan Prerad
14.11.2018
7694. nitritni ion NO2- se koristi kao konzervans u prehrambenoj industriji, ali njegova uporaba je upitna zbog potencijalnog kancerogenog djelovanja. spektrofotometrijsko određivanje nitritnog iona temelji se na sljedećim reakcijama: sulfanilna kiselina + NO2- + 2H+ --> 4-sulfobenzendiazodium + 2H2O 4-sulfobenzendiazodium + 1-aminonaftalen --> obojeni produkt (lambda max 520nm) kratak opis procedure određivanja: 2. u 50,00 ml otopine uzorka doda se 1,00 ml sulfanilne kiseline 3. nakon 10 min doda se 2,00 ml otopine 1-aminonaftalena i 1,00 ml otopine pufera 4. nakon 15 min očita se apsorbancija pri valnoj duljini od 520 nm u ćeliji širine 5 cm sljedeće otopine su analizirane: 4.1. 50,00 ml ekstrakta hrane za kojeg smo sigurni da ne sadrži nitrite, apsorbancija je 0,153 4.2. 50,00 ml ekstraksta hrane za koji se sumnja da sadrži nitrite, A= 0,622 4.3. 50,00 ml ekstrakta hrane (otopina pod B) kojoj je dodano 10 mikrolitara 7,5 x 10^-3 M otopine NaNO2, A= 0,967 4.3.1. izračunajte molarnu apsorptivnost obojenog produkta. koliko je mikrograma nitrita bilo prisutno u ekstraktu hrane.
A Bogdan
13.11.2018
7693. Je li u elektronskoj konfiguraciji orbitala i podljuska jedno te isto? Pozdrav
marija
12.11.2018
7692. Pozdrav,imam praktični rad iz kemije i moram provjeriti zašto željezni čavli hrđaju.Zadatak je da u jednu čašu stavim čavao i čašu do pola čavla napunim vodom;zatim drugi čavao da stavim u čašu do kraja napunjenu vodom,zatim treći čavao da stavim u čašu i napunim je s vodenom otopinom natrijeva klorida i da u četvrtu čašu stavim čavao s prokuhanom vodom i malo ulja. Zanima što ce se na kraju dogoditi. Na kraju imam popitanja: Koja je uloga vode u ovim promjenama? Gdje je u navedenim slučjevima najveći udio molekula kisika zrak,voda pri dnu čaše,granica zraka i vode u čaši ili čaša s prokuhanom vodom i slojem ulja na površini. Kako otopina natrijevog klorida utječe na promjenu u čaši?
maja kožić
12.11.2018
7691. Kako se ponaša vrelište alkalijskih metala u skupini i zašto je to tako?
Borna Skaut
12.11.2018
7690. Imam par pitanja i molio bih relativno brz odgovor na njih ako je moguće. 1. Zašto je sumporna kiselina uljasta tekućina visokog vrelišta? Koja su njezina tezista parcijalnih naboja? 2.Faznim dijagramom vode objasnite odnos vrelišta vode s promjenom vanjskog tlaka. 3.Imaju li krutine tlak para? Kakav je tlak para krutina u odnosu na tlak para tekućina? Koje krutine imaju visok tlak para? Na koji je način sublimacija povezana s time.Što je uzrok visokom tlaku para tih kurtina? 4. 3 čimbenika koji određuju agregacijsko stanje tvari. Obrazloži odgovor.
Ivan Debelec
12.11.2018
7689. Zdravo, da li mi neko može objasniti proces spajanja amfoternog oksida i baze? Shvatila sam postupak ali nisam shvatila na osnovu čega im dodajem brojeve u indeks? Npr. Al2O3+NaOH? Hvala Vam unaprijed mnogo.
Selma
12.11.2018
7688. Zdravo...Mene zanima kako unistiti izmjesanu nitratnu i solnu kiselinu da ih vise nema.Hvala
Jasmin
12.11.2018
7687. Jesu li opal, rubin, drago kamenje čvrste emulzije ili čvrsti sol? U knjizi sam našla jedno, na internetu drugo pa sad ne znam... Ako je lak za kosu aerosol u kojem je raspršena želatina, je li ta disperzna faza (želatina) u tekućem ili krutom stanju?
Magdalena Koprek
11.11.2018
7686. Večer, Možete li mi odgovoriti na pitanje:"Kakav je oblik kapljice vode u vakuumu?" Hvala.
Manuel Fijan
11.11.2018
7685. Kolika je masa otopine sumporne kiseline masenog udjela 96 % koju treba uzeti za pripravu 100 g otopine masenog udjela 40 %? Hvala
Barbara Barišić
10.11.2018
7684. Možete li mi objasniti zašto cistein ne može tvoriti ionske veze s pobočnim ograncima aminokiselina?
Ana Ružica Bajan
10.11.2018
7683. Kako se zovu šećeri koji daju pozitivnu reakciju sa Fehlingovim reagensom
Marijana Horvat
10.11.2018
7682. Poštovani, Ovu priliku bih iskoristila da Vam se zahvalim za Vaš odgovor i da Vas pitam za još neke nejasnoće vezane za permanganate. Nije mi jasno kod Vašeg odgovora sljedeće: „….U reakciji opisanoj jednadžbom uvjeti su očito neutralni ili bazični, što jer nastaje manganov dioksid, što jer je među produktima hidroksid. Hidroksid se tamo, naime, ne može naći ako u otopini imamo i kiselinu. Dodatak lužine nema pak veze s time je li ona među produktima ili ne….“ Da li to znači da se KOH dodaje radi lakšeg izjednačavanja? Kad recimo rješavam redoks jednadžbu koja se ne odvija niti u kiselom niti u lužnatom mediju kao npr. termički raspad KMnO4 , kako raspisati parcijalne reakcije oksidacije i redukcije? 2KMnO4-> K2MnO4 + MnO2 + O2 Na koji način kiseli, neutralni ili lužnati medij određuje da čega će se nešto reducirati/oksidirati. Dakle zašto npr. u kiselom mediju reakcija uglavnom ide iz MnO4- do Mn2+ ? Da li postoji neki teoretski razlog zbog čega je to baš tako? Što se tiče pijeska koji se koristi kod laboratorijskog dobivanja etena, pročitala sam na jednoj web stranici da bi nastao eter ukoliko se ne koristi pijesak, a ne eten. Srdačan pozdrav!
Mirjana Vrdoljak
09.11.2018
7681. Poštovani, na ispitu sam imao zadatak da izračunam relativnu molekulsku masu spoja magnezijevog karbonata. Ja sam to napravio na sljedeći način, a nisu mi dani svi bodovi: Mr (MgCO3) = Mr (MgO) + Mr (CO2) Mr (Mg CO3) = 40.31 + Ar(C) + 2 Ar(O) Mr (MgCO3) = 40.31 + 44.012 Mr (MgCO3) = 84.32. Sporan je bio korak prvi pa me zanima jesam li u potpunosti točno riješio zadatak?
Filip Vučić
08.11.2018
7680. Možete li mi napisati koje su kiseline i baze po arrheinusu? Trebam znati 5 primjera :) također i 5 po bronstedu i lowryju. Unaprijed hvala :)
Anđa Zeba
08.11.2018
7679. Kako izračunati gustoću mlijeka s postupkom. Hvala
mihaela sedlar
07.11.2018
7678. Sto je resublimacija joda
Valentina
06.11.2018

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

Vrlo često postavljana su pitanja koja u većoj ili manjoj mjeri zadiru u svojstva vezana uz periodičku tablicu elemenata. Odgovor na pitanja te tematike možete naći u stručnom radu pod naslovom:

Temeljne karakteristike periodičke tablice elemenata

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija