|
Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani
uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje
su obrađivane kroz diskusijske liste.
|
|
 |
9552. |
Pozdrav kemičari !!
Želio bi titracijom približno odrediti masenu količinu ukupnih kiselina u jabučnom octu. Osim octene kiseline u količini od 3-10 % tu ima još i manja količina jabučne, mliječne itd u ukupnoj količini od 0,3-0,8 % pa bi se za približnu količinu same octene kiseline moglo od ukupne, titracijom određene kiseline, odbiti 0,3-0,8% i tako dobiti približnu količinu octene kiseline, a koji bi iznos bio u praktičnom smislu dovoljno točan da se pokaže kolika je "jačina" domaćeg jabučnog octa!!
Pitanje glasi:
kako izračunati maseni udio ukupnih kiselina na temelju volumena upotrijebljene standardizirane otopine NaOH c=0,1 mol/L u odnosu na vlumen jabučnog octa upotrebljenog za titriranje, a da ukupan rezultat bude izražen kao octena kiselina??
(Pretpostavljam da bi zbog praktičnosti pri mjerenju bilo dobro razrijediti jabučni ocat s destiliranom vodom 1:10 pa nakon mjerenja udeseterostručiti rezultat.)
emerik kovač
|
17.08.2025
|
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
  |
|