Ovo je dosta zanimljivo pitanje. Luµina je nekad imala vaµnu upotrebu
u seoskim domaćinstvima kao sredstvo za dobivanje sapuna. U vezi
s tim znam priču koju sam čuo od svog oca iz vremena dok je µivio
u Kriµevcima gdje je moj djed radio na poljoprivrednom fakultetu.
U vrijeme nesta±ica, sapun se dobivao iz svinjske masti koja bi
se zagrijavanjem rastopila, te zaluµila pomoću natrijeve luµine.
Nakon hlađjenja kruta tvar (natrijeve soli masnih kiselina) se skupljala
i koristila kao sapun. Ukoliko nije bilo luµine cjeli proces se
provodio mje±anjem s potasom (K2CO3)
iz pepela pri čemu se dobivao sapun u tekućem obliku. Ovako dobiveni
sapuni nisu njeµni poput ovih moderni (pH = 5,5), no u nuµdi su
sigurno dobri. Inače luµine se u domaćinstvu danas koriste u tvarima
kao ±to je domestos (smjesa natrijeve luµine i natrijevog hipoklorita)
za dezinfekciju i otapanje masti u sanitarijama. Kad govorimo o
kiselinama u prehrambenoj industriji odmah mi na pamet padaju tri:
octena kis., askorbinska kis. (vitamin C) i limunsaka kiselina.
Osima u svrhu popravljanj okusa jelima octena i askorbinska kiselina
se koriste i kao konzervansi, a askorbinska kiselina, kao antioksidans,
se stavlja u cjeli niz jela.
|