| Ovo je dosta zanimljivo pitanje. Luµina je nekad imala vaµnu upotrebu 
              u seoskim domaćinstvima kao sredstvo za dobivanje sapuna. U vezi 
              s tim znam priču koju sam čuo od svog oca iz vremena dok je µivio 
              u Kriµevcima gdje je moj djed radio na poljoprivrednom fakultetu. 
              U vrijeme nesta±ica, sapun se dobivao iz svinjske masti koja bi 
              se zagrijavanjem rastopila, te zaluµila pomoću natrijeve luµine. 
              Nakon hlađjenja kruta tvar (natrijeve soli masnih kiselina) se skupljala 
              i koristila kao sapun. Ukoliko nije bilo luµine cjeli proces se 
              provodio mje±anjem s potasom (K2CO3) 
              iz pepela pri čemu se dobivao sapun u tekućem obliku. Ovako dobiveni 
              sapuni nisu njeµni poput ovih moderni (pH = 5,5), no u nuµdi su 
              sigurno dobri. Inače luµine se u domaćinstvu danas koriste u tvarima 
              kao ±to je domestos (smjesa natrijeve luµine i natrijevog hipoklorita) 
              za dezinfekciju i otapanje masti u sanitarijama. Kad govorimo o 
              kiselinama u prehrambenoj industriji odmah mi na pamet padaju tri: 
              octena kis., askorbinska kis. (vitamin C) i limunsaka kiselina. 
              Osima u svrhu popravljanj okusa jelima octena i askorbinska kiselina 
              se koriste i kao konzervansi, a askorbinska kiselina, kao antioksidans, 
              se stavlja u cjeli niz jela.
 |