U knjizi 2. Opće i anorganske kemiju (Filipović, Lipanović)
u poglavlju 17.3. posvećenom sumporu i sumpornim spojevima govori
se ne±to i o dehidratacijskom djelovanju sumporne kiseline: "Čista
sulfatna kiselina pokazuje veliku sklonost da na sebe veµe vodu,
pri čemu nastaju točno definirani hidrati:
Tali±te
H2SO4 |
+10
°C
|
H2SO4xH2O |
+9
°C
|
H2SO4x2H2O |
-38,9
°C
|
H2SO4x4H2O |
-29
°C
|
Prilikom tih reakcija hidratacije oslobađja se znatna količina
topline, ±to se moµe rastumačiti na dva načina, po svoj prilici
oba točna:
hidratacijom slobodnog H+ iona:
H2SO4 + H2O
-> H3O+ +
HSO4-
H3O+ + HSO4-
+ H2O -> 2H3O+
+ SO4(2-)
hidratacijom sulfat-iona, jer atomi kisika aniona mogu s molekulama
vode praviti vodikovu vezu. Zbog velike egzotermnosti reakcije hidratacije
ne smije se voda dodavati sulfatnoj kiselini, već sulfatna kiselina
vodi, i to u malim obrocima uz snaµno mije±anje. Svojstva sulfatne
kiseline da veµe vodu tako je jako izraµeno da ona oduzima vlagu
i mnogim organskim tvarima koje sadrµe vodik i kisik. Na primjer,
djelovanjem konc. sulfatne kiseline ±ećer pougljeni: H2SO4
C12H22O11 -----------------> 12 C(s) + 11 H2O.
Zbog tog svojstva sulfatna kiselina često se upotrebljava kao dragocjeno
sredstvo za su±enje u kemijskoj industriji. Osobito se plinovi lako
su±e s H2SO4.
Osim toga, dehidratacijsko djelovanje sulfatne kiseline kod mnogih
organsko-kemijskih sinteza kao ±to je npr. esterifikacija itd.".
|