Neke podatke o vezi kemije i bolesti itai-itai na±ao sam u knjizi
autora Heintz-a i Reinhardt-a: CHEMIE UND UMWELT (kemija i okolis)
iz 1990. godine. Tu bolest uzrokuje metal kadmij. Kadmij je vrlo
otrovan metal koji se skuplja u jetri i bubrezima, a nakon unosa
samo neznatna količina se ponovo izlučuje iz tijela. Prosječna dnevna
doza kadmija koju unosimo u sebe iznosi 0,05 mg, a svjetska zdravstvena
organizacija (WHO) navodi kao gornju dozvoljenu granicu 0,07 mg
za čovjeka od 70 kg. ©koljke su naročito bogate kadmijem, a duhan
ga sadrµi toliko da prosjećni pu±ač u bubrezima ima dvostuko vi±e
kadmija od nepu±aća. Bolest itai-itai javila se u Japanu krajem
60-ih, a uzrokuje krtost kostiju ±to moµe dovesti do raspada cjelog
kostura. U ekstremnim slučajevima kostur se moµe skupiti i do 30
cm. Bolest se javila kod japanski seljaka koji su svoja riµina polja
navodnjavali vodom iz rijeke zagadje kadmijem od otpadaka iz obliµnjeg
rudnika. Riµa dobivena na tim poljima sadrµavala je 0,3 ppm kadmija.
Bolest je posebno jako pogađjala starije µene. Kadmij uzrokuje razaranje
ko±tane srµi čime dolazi do smanjenja broja eritrocita. Kalcij iz
ko±tane tvari se otapa ±to dovodi do slabljnja kostiju. Osim ovog
teksta u knjizi na±ao sam i mali tekstić na internetu koji donosim
bez prevoda.
2.1 Cadmium Cadmium is a highly toxic element which has been described
as 'one of the most dangerous elements in the food and environment
of man' (Vons et al, 1987). Cadmium showed its danger by the presence
of itai-itai disease in Japan in the late 1960's which caused a
great deal of human suffering and death. According to Reilly (1991,
at page 146), '[t]he ingestion of [high concentrations of] cadmium
in food and drink can rapidly result in feelings of nausea, vomiting,
abdominal cramp and headaches . . . Long-term ingestion of cadmium
causes serious renal damage, as well as bone disease leading to
brittleness and even collapse of the skeleton. These latter were
among the most obvious and alarming of the symptoms seen in the
notorious itai-itai disease outbreak in Japan.' Dietary modelling
indicates that potatoes contribute the major proportion of cadmium
in the total dietary intake (approximately 4.3 mg/day or 46.7%)
(ANZFA, 1997). It is likely that the true dietary intake for Australians
is somewhere within the range of 9-15 m g/day. Sources of cadmium
in the diet are shown in the following table (ANZFA, 1997): Commodity
Mean Cadmium Intake (m g/person/day) % Total Cadmium Intake for
whole population Potatoes 4.26 46.7 Wheat 1.48 16.3 Cocoa and cocoa
paste 1.14 12.5 Meat (mammalian) 0.67 7.3 Crustaceans 0.32 3.4 Peanuts
0.28 3.1 Liver (mammalian) 0.23 2.6 Root & Tuber Vegetables (except
potatoes) 0.23 2.5 Leafy Vegetables 0.17 1.9 Molluscs 0.13 1.4 Fish
0.10 1.1 Kidney (mammalian) 0.06 0.6 Rice 0.05 0.6 Total 9.12 100
Napomena: U tekstu koji sam poslao javljaju se dvije
različite cifre vezane uz dnevnu količinu kadmija koju unosimo:
iz knige 0,05 mg, te s interneta oko 10 mikrograma (0,01 mg). Ja
ne znam koja je od cifri točna, premda sam sklon vi±e vjerovati
knjizi. Dodatni problem kod prijenosa teksta s interneta je ±to
je grčki znak za mikro postao m, pa se čini kao da se radi o miligramima.
Dodatak: Na±ao sam jo± podataka na mreµi koji imaju
veze s ovom temom.Podaci su na engleskom, nadam se da če koristiti
također na adresi nalaze se podaci sa jednog simpozija o patologiji
trovanja te±kim metalima:
http://4iwc.med.uoeh-u.ac.jp/4iwc/SESSIONS/POSTERS/PA0135/PA0135-Kitagawa.html
http://www-orca.nos.noaa.gov/projects/gomaine/cd.html
|