Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje su obrađivane kroz diskusijske liste.

Unesite pojam za pretraživanje pitanja i odgovora:

6290. koji je polozaj vodika u periodnom sistemu. nacrtati model vodika fizicka svojstva vodika
ramiza berisa
05.05.2016
6289. Možete li mi napisati stupnjevitu disocijaciju sumporaste kiseline i imenovati anione
maja radonic
04.05.2016
6288. Poštovani, Što mi je sve potrebno kako bih napravila petardu? Unaprijed zahvaljujem, Lijep pozdrav :)
Mateja Šimunović
04.05.2016
6287. mjereci jacinu rakije 22 posto jeli takav udio alkohola u picu mogao postici da je proizvodio vino obajasni odgovor
Anamarija Pucan
03.05.2016
6286. Koliki je maseni udio vode u organizmima i plodovima: jabuka,gljiva, puž i lubenica??? Zahvaljujem se.
Antonio Božić
03.05.2016
6285. Poštovani, Ovo nije na neki način pitanje,ali ja sam 6.razred i jako me interesira kemija. Naime znam sve elemente u periodnom sustavu,radim pokuse,učim razne definicije pa sam uspio riješiti radni listić za 8. razred bez greške. Jako me interesira kemija kao i biologija. Je li to normalno?
Ivan Brajković
02.05.2016
6284. Poštovani! Kada atom primi elektron, on sadrži veći broj elektrona u svojoj strukturi on je dakle anion. Zbog čega mu se polumjer povećava? I da li taj primljeni elektron nebi trebao još jače sudjelovati u privlačenje s jezgrom tj. protonima i tako mu se polumjer trebao smanjiti ?
Ivan Polet
02.05.2016
6283. Redoks Amonijev nitrat ---> dušikov(I) oksid + voda Možete li mi riješiti ovaj redoks. Hvala
Saša Stojić
02.05.2016
6282. poveži međusobno Cu i 0 u Cu2O
Ivana Budimir
01.05.2016
6281. Pozdrav! Možete li mi objasniti kako da raspoznam kristale kada dobijem njihovu formulu? Na primjer kada dobijem CsCl kako da znam da je to ionski, BeF2 da je molekulski ili Ni da je metalni? Također želim znati kako da odredim koja molekula ima više talište.
Lucija Bašić
27.04.2016
6280. sta bi se desilo kada bih celuloza bila topljiva u vodi ?
ilda ibrakovic
26.04.2016
6279. Pozdrav,profesorica iz likovnog nam je pričala da su oni na fakultetu crtali grafitom kojeg su uranjali u neku jaku kiselinu... ne sjećam se cijele priče... koja je to kiselina?
Nina Skorić
25.04.2016
6278. kako da napišem formulu za 5 formulskih jedinki kalcijevog klorida, i 8 formulskih jedinki bakrovog(I)oksida
lidija glogovski
25.04.2016
6277. Poštovani, mozete li mi objasniti vodikove veze jer u ovom zadatku ne razumijem kako razlikovati,trebam iz navedenih molekula izdvojiti one koje se povezuju vodikovom vezom a ponudeno je CH4,NH3,HF,CCl4,F2,N2,H2S i CH3OH zanima me jos kako napisati formulu za kalcijev hidrogen karbonat i aluminijev dihidrogen fosfat Unaprijed hvala!
Rina Ivezic
24.04.2016
6276. Zanima me zašto se galij topi na sobnoj temperaturi, tj. 29,8 C i na koji se način najbolje zabavlja sa tekućim dušikom. Unaprijed hvala.
Marta Brazić
24.04.2016
6275. 1.odredite oksidacijske brojeve svih tvari u jednadzbama i rijesite redoks reakciju: Zn(s)+ CuCl2(aq)··>ZnCl2(aq)+ Cu(s). 2.Jednadzbama prikazite elektrolizu taline magnezijeva fluorida,(MgF2). 3.Elektrokemijski clanak sastoji se od elektroda cinka i aluminija.Standardni redukcijski potencijali su: E0(Zn2+/Zn)= -0,76 V ; E0(Al3+/Al)= -1,66 V. a)odredite polove članaka tj.anodu i katodu i napisite parcijalne jednadzbe redoks procesa b)izracunajte napon članka c)shematski prikazite članak s označenim elektrodama.
Josipa
19.04.2016
6274. Izračunaj masu 3 molekule sulfatne kiseline u daltonima,kilogramima i gramima.
andrrea
18.04.2016
6273. Pripremljena je otopina miješanjem otopina amonijak i amonijevog klorida jednakih volumena i jednakih koncetracija. Opišite što će se desiti dodavanjem u otopinu: a.) veće količine otopine sumporne kiseline vrlo male koncetracije b.) male količine otopine sumporne kiseline velike koncetracije? c.) male količine otopine kalijeva hidroksida velike koncetracije? S poštovanjem, Unaprijed hvala.
Julian Kovačić
24.04.2016
6272. Ovako,radio sam pokus u kojem sam dva krumpira jednake veličine stavio kuhati u dvije različite posude.U jednu sam dodao sodu bikarbonu,a u drugu ocat.Nakon dvadeset minuta kuhanja krumpir iz 1.posude sa sodom bikarbonom je znatno omekšao,a onaj sa octem je postao još čvršći.Možete li mi objasniti te dvije reakcije,znam da nastaje ugljikov dioksid u reakciji sode,ali ne znam kako ona djeluje na omekšavanje,i da octena kiselina veže vodu iz krumpira?
Ivan Marić
23.04.2016
6271. Koja kiselina je bolje otapalo: propanska ili butanska i zašto?
Ivica Matković
26.04.2016

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

Vrlo često postavljana su pitanja koja u većoj ili manjoj mjeri zadiru u svojstva vezana uz periodičku tablicu elemenata. Odgovor na pitanja te tematike možete naći u stručnom radu pod naslovom:

Temeljne karakteristike periodičke tablice elemenata

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija