|
|
Koja kiselina je bolje otapalo: propanska ili butanska i zašto?
|
Ime i prezime:
Ivica Matković
imatko6@gmail.com
|
|
|
Pitanje je nepotpuno jer nije navedeno koju tvar želimo otopiti. Neke će se tvari bolje otapati u propanskoj (propionskoj) kiselini, a druge u butanskoj (maslačnoj) kiselini. Iako su obje kiseline sličnih svojstava, butanska je ipak nešto malo lipofilnija ("masnija") pa bih očekivao da će se u njoj bolje otapati lipofilnije ("masnije") tvari, dok će se u propanskoj kiselini općenito bolje otapati manje lipofilne, odnosno hidrofilnije tvari.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|