Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje su obrađivane kroz diskusijske liste.

Unesite pojam za pretraživanje pitanja i odgovora:

551. Molim vas da mi kazete gdje mogu nac sve za referat o kemijskoj energiji?hvala
tina mijic
27.10.2002
550. pozdrav svima..... zanima me koji element je ostao "skriven",a kojeg su istraživaći nazvali "stranac" molim vas odgovorite čim prije..... hitno je.......... jako hitno........
ŽELJKO KRANJČEC
26.10.2002
549. Što je vatra? Od čega se sastoji, gdje spada, u koje agregatno stanje, zašto je baš crvena..
Denis Pudja
24.10.2002
548. Koja sol nastaje neutralizacijom amonijeve lužine i fosforne kiseline. napiši i jednadžbu
sanja kristina
27.10.2002
547. Prikaži neutralizacijom dobivanje soli a)KF, b)Na2SO4 c)Ba(No3)2 d)CaS molim vas recite mi ovo trebam mi jos danas molim vas odgovorite unaprijed hvala
sanja kristina
27.10.2002
546. Molim Vas kako bi najlakše i najbrže mogao proizvesti vodik(radi se o litrama), tako da njime mogu napuniti naki balon ili sl. Treba mi za izradu makete balona pokretanim malim el.motorom. Hvala!
Marin Čargonja
17.10.2002
545. Imate li kakve slike s dugom(vremenska pojava).Ako imate pošaljite ih na ovu stranicu s člankom o dugi.Požurite treba mojoj sestri.By!!Lucy
lucy
04.11.2001
544. KOJI JE ZNAČAJ SUNČEVE ENERGIJE ZA ŽIVOT NA ZEMLJI??
Hadzic Ajla
21.10.2002
543. hitno molim odgovor kako izraditi strukturnu formulu spoja : 5 etil-2,3,5,7,tetrometil-3-nonen
boris košir
19.10.2002
542. Ako se u hranu trebaju staviti kombinirani konzervansi npr. sorbat i benzoat, a po zakonskom pravilniku u proizvodima , konkretno,polukonzervama od ribe je dozvoljeno o,2% konzervansa od ukupne mase proizvoda, kako da odredim u kojem količinskom odnosu mogu staviti ta dva konzervansa u proizvod? (Zakon također propisuje max. količinu u proizvodima od ribe svakog od ova dva konzervansa zasebno,pa kaže:Kalij-sorbat 200mg/kg i Natrij-benzoat 2g/kg) HVALA VAM UNAPRIJED I PUNO ĆETE MI POMOĆI AKO DOBIJEM VAŠ ODGOVOR
ANDREA KUZMANIĆ
18.10.2002
541. molim vas da mi objasnite regulaciju brzine glikolize pomoću enzima fosfofruktokinaza 1 i 2:unaprijed Vam HVALA
Martin Perković
18.10.2002
540. molim vas da mi objasnite pojam aktivirane glukoze kod sinteze glikogena
Jelena Perak
18.10.2002
539. Molim vas da mi odgovorite na slijedeća pitanja: 1.) Kako od 10%-tne H2SO4 dobiti 80%-tnu ili koncentriranu sumpornu kiselinu? 2.) Koja sol uz NH4OH nastaje reakcijom otopina Ca(OH)2 i (NH4)2HPO4 i kako izolirati čisti NH4OH iz nastale otopine nakon reakcije?
Đani Škalamera
05.10.2002
538. Koja sol nastaje neutralizacijom amonijeve lužine s fosfornom kiselinom? napiši jednadžbu kemijske reakcije i navedi naziv soli.
jasmina
28.08.2002
537. HY,imam jednu molbu za vas,da li mi možete poslati ako slučajno imate možda kakve slike vezano uz područje otopina i njihovih koncentracija,pomoglo bi jako za maturalnu radnju.unaprijed se zahvaljujem,zbilja ste super,pozdrav iz Opatije!
antonela brajković
21.10.2002
536. Možete li mi reći nešto o čeliku,bar u nekih pet rečenica.
Amer Zildžić
23.10.2002
535. Bok! U udzbeniku imamo opisanu pripravu zeljezova (II) sulfida. Smjesu zeljeza i sumpora saspemo na porculansku plocicu i prinesemo joj uzarenu zicu. Smjesa se zapali i gori crvenkastim plamenom. Iz toga svega nastaje FeS. Mene tu muci to kaj dvije dvije tvari gore, a ni jedna se ne spaja s kisikom. Jel' to mozda zbog kratkotrajnosti reakcije ili...? Pozdrav
sara
18.10.2002
534. ovo su moja pitanja na koja bi trebalo odgovoriti još danas ako možete:1.šećerni je sirup mnogo viskozniji od maslinova ulja.sirup se otapa u vodi, a maslinovo se ulje ne otapa u vodi.koje sile djeluju u sirupu,a u maslinovu ulju ih nema?2.prolije li se tekućina po većoj površini, ona mnogo brže ispari.zašto u zatvorenom spremniku veličina površine ne utječe na ravnotežni tlak pare? 3.protumačite na molekulnoj razini zašto se tekućina pri isparivanju hladi.4.što je ravnotežni tlak pare? zašto to zovemo dinamička ravnoteža?5.koje međumolekulne sile valja nadvladati da bi se:a)led rastalio, b)sumpor rastalio, c)tekući amonijak preveo u paru?6.pri prijelazu čvrste tvari u talinu toplina se troši jer je potrebna energija da se razori kristalna resetka.a)kako se zove toplina koja se troši pri prijelazu iz čvrstog stanja u tekuće? b)hoće li promjena entalpije biti veća ili manja od nule? c)pri kojem će se procesu osloboditi toplina utrošena pri taljenju? molim vas da mi odgovorite jos danas ako uspijete,unaprijed zahvaljujem
martina vezić
17.10.2002
533. kada se u šalici vruća kava postupno hladi, hladnija kava struji prema dolje, a vruća se diže. zašto?molim vas da odgovorite što opširnije ako vam nije tesko.unaprijed zahvaljujem
martna vezić
17.10.2002
532. sta je to tocno DDT??
lara jerman
12.10.2002

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

Vrlo često postavljana su pitanja koja u većoj ili manjoj mjeri zadiru u svojstva vezana uz periodičku tablicu elemenata. Odgovor na pitanja te tematike možete naći u stručnom radu pod naslovom:

Temeljne karakteristike periodičke tablice elemenata

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija