kada se u šalici vruća kava postupno hladi, hladnija kava struji prema dolje, a vruća se diže. zašto?molim vas da odgovorite što opširnije ako vam nije tesko.unaprijed zahvaljujem

Ime i prezime: martna vezić nemam

 


Hladnija kava (što može biti i čaj ili bilo što drugo) ima veću gustoću od vruće, "teža" je, pa pada na dno. Na njezino mjesto dolazi vruća kava.
A zašto je vruća rjeđa? Zagrijavanjem bilo koje tvari povećava se kinetička energija čestica od koje je ta tvar sastavljena. Dakle, zagrijavanjem se molekule vode kreću sve brže. Prosječna udaljenost na kojoj se nalaze povećava se pa tako i volumen, a gustoća opada.

Ima samo jedna "kvaka" s vodom, a to je da od 0 do 4 °C gustoća vode raste (volumen se smanjuje). Razloge treba potražiti u strukturi tekuće vode - u tako hladnoj vodi velik dio molekula još je povezan vodikovim vezama kao u ledu. Vodikove veze su usmjerene u prostoru i održavaju molekule na okupu, ali i sprečavaju njihovo gušće slaganje. Kad se voda zagrije veze te veze pucaju, a molekule se mogu gušće pakirati.
Mislim da nešto o ovome ima u zadnjem broju Prirode (deseti mjesec ove godine). Tvoja škola vjerojatno prima Prirodu pa si pogledaj tamo.
Zadovoljna odgovorom? Pozdrav!!!

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija