Ako se u hranu trebaju staviti kombinirani konzervansi npr. sorbat i benzoat, a po zakonskom pravilniku u proizvodima , konkretno,polukonzervama od ribe je dozvoljeno o,2% konzervansa od ukupne mase proizvoda, kako da odredim u kojem količinskom odnosu mogu staviti ta dva konzervansa u proizvod? (Zakon također propisuje max. količinu u proizvodima od ribe svakog od ova dva konzervansa zasebno,pa kaže:Kalij-sorbat 200mg/kg i Natrij-benzoat 2g/kg) HVALA VAM UNAPRIJED I PUNO ĆETE MI POMOĆI AKO DOBIJEM VAŠ ODGOVOR

Ime i prezime: ANDREA KUZMANIĆ goran.kuzmanic@st.hinet.hr

 


Zavisi koliko se dodaje sorbata.
Ako je maksimalni maseni udio konzervansa 0,2 %, kalijeva sorbata 0,02 %, a natrijeva benzoata 0,2 % tada se uz maksimalnu količinu sorbata smije dodati 0,18 % benzoata (0,2 g sorbata i 1,8 g benzoata po kilogramu proizvoda). Općenito - ukupna masa konzervansa u kilogramu ribe ne smije prelaziti 2 g, a od toga sorbata smije biti najviše 0,2 g.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija