Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje su obrađivane kroz diskusijske liste.

Unesite pojam za pretraživanje pitanja i odgovora:

5710. Izracunaj volumen metanola koji se dobije u reakciji 20 l ugljičnog monoksida s vodikom pri standardnim uvjetima?hvala
Iva ivančić
04.02.2015
5709. Gustoća vode pri 4°C iznosi 1g/cm na treću, pri 25°C je 0,997g/cm na treću, a pri 0°C je 0,999 g/cm na treću. Izračunaj volumen 1 kg vode pri svim navedenim temperaturama :)Hvala unaprijed
jelena k
03.02.2015
5708. koilki je masevni udio vode u pužu
brendon oršuš
03.02.2015
5707. molila bih vas da mi nacrate strukturnu formulu, sazetu strukturnu i molekulsku formulu 3-etilheksana
katarina benc
03.02.2015
5706. Koliko grama amonijeva klorida treba dodati u 200 mL otopine amonijaka koncentracije 0.5 mol/L da bi otopina imala pH 8.70?
Matej Klobučar
02.02.2015
5705. Da li je Natrijev bikarbonat prisutan u našim tjelesnim tekućinama,krvi, da li ga izlučuje najviše gušterača, bubrezi, crijeva, sluznica srca, moždana ovojnica, u malim količinama želudac ... itd.
Dorian Emaović
02.02.2015
5704. MOlim Vas za odgovor, da li je oksidativna fosforilacija u staničnom disanju dio Kebsovog ciklusa ili ona sljedi nakon njega. Hvala!
Dorian Emaović
02.02.2015
5703. Lijep pozdrav! Mene zanima unificirana atomska jedinica mase, kada se koristi 1,6605x10 -27 kg, a kada 10-24 g ? Hvala!
ana ćavar
02.02.2015
5702. Molim vas odgovor na slijedeće: što se događa s zagrijanom vodom na npr. 80-100 stC kad se voda stavi u čašu, zatvori i počinje protresati (miješati)? Znam da čaša eksplodira, ali ne znam zašto. Ako umjesto vode koristim mlijeko ništa se ne dogodi, osim što se ono zapjeni. Gustoća mlijeka je nešto veća od vode, pa mi nije jasno zbog čega dolazi do povećanja volumena kod vode da čaša "eksplodira" a kod mlijeka ne. Hvala.
Lora Došen
01.02.2015
5701. Molim vas da mi objasnite ovisnost volumena zraka o temperaturi. Je li gustoća zraka veća pri višoj ili pri nižoj temperaturi? Hvala!
Ivica Lukman
31.01.2015
5700. 1. Baloni napuhani zrakom koji izdišemo ne lebde u zraku, nego padaju na tlo. Objasni tu pojavu. 2. Usporedi gustoću zraka i vode kod pokusa dokazivanja zraka u vodi zagrijavanjem čaše s lijevkom i epruvetom. Hvala
Ivica Labazan
30.01.2015
5699. Zrak koji nas okružuje sadrži vlagu, kako bismo to mogli dokazati? Zrak koji udišemo sadrži vlagu, dokažite?
LUCIJA ŽIVKOVIĆ
01.02.2015
5698. Napišite reakciju esterifikacije između etanske kiseline i metanola. Imenuj te dobiveni ester. Hvala
Matea Čanić
30.01.2015
5697. Izračunajte volumen vodika i masu nastaloh hidroksida (lužine) koji nastaju reakcijom 21g kalijevog hidrida i 480mL vode.
Vedran Kovačević
29.01.2015
5696. Poštovani, zanima me, što se dogodi nakon mjesec dana ako u zemlju zakopamo bananu, limenku i plastičnu žlicu. Koje tvari, iz kojega predmeta, su u prirodi "zaokružile"? hvala
Barbara Gorse
29.01.2015
5695. Koliko izomera ima penten? Hvala
Viktorija Vidović
29.01.2015
5694. Treba mi hitno rjesenje ovog zadatka :) Pri potpunom izgaranju 112cm3 nekog plinovitog ugljikovodika dobiveno ke 448 cm3 ugljikovog dioksida i 0,45g vode.relativna gustoca plina prema vodiku iznosi 29.treba izracunati molekulsku formulu spoja
BLovric
29.01.2015
5693. Mozete li mi napisat kemiske jednadzbe nastajanja natrijevog formijata,natrijevog acetata,natrijevog propinoata,natrijevog butirata.Unaprijed hvalaa!
kico
28.01.2015
5692. Pečenje rakije od šljiva a)Kako se naziva proces koji se odvijao u bačvama sa šljivama? b)Zašto se prvi destilat pri ,,pečenju' rakije baca,i to najčešće u vatru? c)Kako glasi kemijska jednadžba koja prikazuje što se dogodi sa alkoholom bačenim u plamen? d)Kakva je promjena ,,pečenje' rakije? e)Kako bi kemičari nazvali ,,pečenje' rakije? f)Jačina rakije(volumni udio alkohola) je 22%,je li takav udio alkohola u piću moguće postići da se proizvodilo vino?Molim objašnjenje. Pozdrav
Tara Smiley
27.01.2015
5691. Dan je zadatak “ Koliki je pH vode pri 37° C ako je pri toj temperaturi ionski produkt vode 2,5 * 10-14 mol2 dm-6“ -log[K/(mol2 dm-6)] = pH + pOH. Ova jednadžba vrijedi uvijek. Kada se nađemo pri temperaturi pri kojoj je K = 10-14 mol2 dm-6 (a to je oko 25 °C), tada -log[K/mol2 dm-6] postaje -log[(10-14 mol2 dm-6)/(mol2 dm-6)] iliti -log(10-14), tj. 14. Dakle pH + pOH = 14 posebni je slučaj gore navedene jednadžbe koji vrijedi pri 25°C. kako da dobijemo pri 37C :) :)
tihana krivic
27.01.2015

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

Vrlo često postavljana su pitanja koja u većoj ili manjoj mjeri zadiru u svojstva vezana uz periodičku tablicu elemenata. Odgovor na pitanja te tematike možete naći u stručnom radu pod naslovom:

Temeljne karakteristike periodičke tablice elemenata

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija