Molim vas odgovor na slijedeće: što se događa s zagrijanom vodom na npr. 80-100 stC kad se voda stavi u čašu, zatvori i počinje protresati (miješati)? Znam da čaša eksplodira, ali ne znam zašto. Ako umjesto vode koristim mlijeko ništa se ne dogodi, osim što se ono zapjeni. Gustoća mlijeka je nešto veća od vode, pa mi nije jasno zbog čega dolazi do povećanja volumena kod vode da čaša "eksplodira" a kod mlijeka ne. Hvala.

Ime i prezime: Lora Došen lorica1@hotmail.com

 


Zagriješ li vodu na 100 °C, ona će proključati. To znači da će se početi oslobađati vodena para, i to u liku manjih ili većih mjehurića. Ispod 100 °C to neće biti slučaj, osim ako tlak nije manji od atmosferskog. Griješ li vodu do vrelišta u zatvorenoj posudi, tlak u njoj će zbog oslobođenih para rasti, a s njime i sila na stijenke posude. Ako je posuda slabo zatvorena, ili ako je preslabe građe da izdrži tlak, otvorit će se manje ili više naprasno.
Mlijeko je uglavnom voda, tako da će s njime sve biti dosta slično. Zbog otopljenih tvari vrelište je nešto više, a isto će tako mjehurići biti stabilizirani prisutnim tvarima pa će umjesto mirnog vrenja nastati pjenušavi rusvaj kojega je iskusila većina ljudi koja je kuhala mlijeko.

Što se eksplozije tiče, jedino što mi pada na pamet je zakašnjelo vrenje. Ono se obično zbiva kad griješ vodu u posudama vrlo glatkih stijenki. Mjehurići vodene pare puno lakše nastaju kad u posudi postoji kakva ogrebotina, ili ako je površina gruba te sadrži sitne mjehuriće zraka. Ako to nije slučaj, može se dogoditi da se voda pregrije, što onda uzrokuje eksplozivno vrenje.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija