|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Pečenje rakije od šljiva
a)Kako se naziva proces koji se odvijao u bačvama sa šljivama?
b)Zašto se prvi destilat pri ,,pečenju' rakije baca,i to najčešće u vatru?
c)Kako glasi kemijska jednadžba koja prikazuje što se dogodi sa alkoholom bačenim u plamen?
d)Kakva je promjena ,,pečenje' rakije?
e)Kako bi kemičari nazvali ,,pečenje' rakije?
f)Jačina rakije(volumni udio alkohola) je 22%,je li takav udio alkohola u piću moguće postići da se proizvodilo vino?Molim objašnjenje.
Pozdrav
|
Ime i prezime:
Tara Smiley
minnietara0102@gmail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Ostave li se šljive ili kakav drugi šećerima bogat materijal na toplom, ubrzo će se u njima namnožiti mikroorganizmi koji će te šećere prevesti u etanol i ugljikov dioksid, dobivajući iz toga energiju za vlastito bivanje. Taj se proces zove alkoholnim vrenjem ili fermentacijom. Pored etanola, obično nastanu i manje količine metanola koje se oslobode iz nekih glikozida prisutnih u voću.
Destilacijom tako nastale smjese moguće je izdvojiti etanol i vodu, skupa s nešto drugih tvari koje destilatu daju okus. Kako metanol ima niže vrelište od vode i etanola, prve frakcije sadržavat će gotovo sav metanol iz smjese. Dok se pažljivom destilacijom može dobiti i gotovo čist alkohol (volumni udio od 96 %), fermentacija je općenito ograničena na udjele do nekih 18 %, budući da mikroorganizmi veće količine etanola ne mogu preživjeti. Etanol na zraku izgara dajući ugljikov dioksid i vodu:
CH3CH2OH + 3 O2 → 2 CO2 + 3 H2O
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|