Pečenje rakije od šljiva a)Kako se naziva proces koji se odvijao u bačvama sa šljivama? b)Zašto se prvi destilat pri ,,pečenju' rakije baca,i to najčešće u vatru? c)Kako glasi kemijska jednadžba koja prikazuje što se dogodi sa alkoholom bačenim u plamen? d)Kakva je promjena ,,pečenje' rakije? e)Kako bi kemičari nazvali ,,pečenje' rakije? f)Jačina rakije(volumni udio alkohola) je 22%,je li takav udio alkohola u piću moguće postići da se proizvodilo vino?Molim objašnjenje. Pozdrav

Ime i prezime: Tara Smiley minnietara0102@gmail.com

 


Ostave li se šljive ili kakav drugi šećerima bogat materijal na toplom, ubrzo će se u njima namnožiti mikroorganizmi koji će te šećere prevesti u etanol i ugljikov dioksid, dobivajući iz toga energiju za vlastito bivanje. Taj se proces zove alkoholnim vrenjem ili fermentacijom. Pored etanola, obično nastanu i manje količine metanola koje se oslobode iz nekih glikozida prisutnih u voću.
Destilacijom tako nastale smjese moguće je izdvojiti etanol i vodu, skupa s nešto drugih tvari koje destilatu daju okus. Kako metanol ima niže vrelište od vode i etanola, prve frakcije sadržavat će gotovo sav metanol iz smjese. Dok se pažljivom destilacijom može dobiti i gotovo čist alkohol (volumni udio od 96 %), fermentacija je općenito ograničena na udjele do nekih 18 %, budući da mikroorganizmi veće količine etanola ne mogu preživjeti. Etanol na zraku izgara dajući ugljikov dioksid i vodu:

CH3CH2OH + 3 O2 → 2 CO2 + 3 H2O

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija