|
Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani
uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje
su obrađivane kroz diskusijske liste.
|
|
|
2773. |
Zanimaju me esteri koji se koriste kao aditivi (umjetne arome i umjetna bojila) u hrani i piću. Točnije, zanima me njihovo nazivlje (i po IUPAC-u i po europskim standardima, npr.: E-123, E 303, E-257, itd.),tj., što znači koja šifra i postoji li neko pravilo u davanju šifri ili to ide kako kojeg otkriju? Koji od njih su najštetniji za čovjekovo zdravlje? Kako se proizvode (kojim postupcima, od kojih sirovina)? Kako se ubacuju (adiraju) u hranu (za pića znam da se adiraju otapanjem u njima)? Znam da se zadnja dva podpitanja više tiču tehnoloških postupaka nego kemije, ali ako možete odgovoriti, odgovorite, a ako ne možete, onda odgovorite samo na ona ostala. Molim Vas. Unaprijed Vam hvala!
Sergej Radošević
|
06.02.2007
|
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|