Zanimaju me esteri koji se koriste kao aditivi (umjetne arome i umjetna bojila) u hrani i piću. Točnije, zanima me njihovo nazivlje (i po IUPAC-u i po europskim standardima, npr.: E-123, E 303, E-257, itd.),tj., što znači koja šifra i postoji li neko pravilo u davanju šifri ili to ide kako kojeg otkriju? Koji od njih su najštetniji za čovjekovo zdravlje? Kako se proizvode (kojim postupcima, od kojih sirovina)? Kako se ubacuju (adiraju) u hranu (za pića znam da se adiraju otapanjem u njima)? Znam da se zadnja dva podpitanja više tiču tehnoloških postupaka nego kemije, ali ako možete odgovoriti, odgovorite, a ako ne možete, onda odgovorite samo na ona ostala. Molim Vas. Unaprijed Vam hvala!

Ime i prezime: Sergej Radošević velimir.radosevic@sk.t-com.hr

 


O prehrambenim dodacima se već više puta pisalo na e-školi. Pogledaj ovdje, ovdje i ovdje, a posebno ovdje. Za detalje možeš skoknuti i do Wikipedije.
Ako si kojim slučajem naletio na kakvu listu opasnih sastojaka, usporedi ju s drugim podacima, poglavito onima koji ne sugeriraju da je E300 kancerogen. To je pouzdan način osvješćivanja o količini pseudoznanstvenih podvala kojima je svijet doslovce zasut.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija