|
Na ovim stranicama nalaze se odgovori vezani
uz pitanja koje postave svi zainteresirani kao i sažetak tema koje
su obrađivane kroz diskusijske liste.
|
|
|
295. |
Na županijskom natjecanju za 7. razrede bilo je postavljeno pitanje koje je bilo vezano uz otapanje limunske kiseline u vodi. U epruvetu se doda određena kolićina kristala limunske kiseline, te se dodaje vode dok kristali ne budu potopljeni. Nakon stajanja (preko noći) kristali limunske kiseline NISU SE OTOPILI u vodi. Kakva je sada ta otopina (zasićena, nezasićena, prezasićena)? Otopina bi (barem po mojem) trebala biti prezasićena, jer je definicija prezasićene otopine: "Prezasićena je otopina ona koja pri danoj temperaturi može otopiti manju količinu otopljene tvari nego je u nju dodano.", jer je opis otopina baš takav: dio je otopljene tvari otopljen, dok se drugi dio nije otopio, te se od otapala "traži" da otopi više otopljene tvari nego što može. Po riješenjima to je ZASIĆENA otopina!?! Nakon gijanja te otopine limunska se kiselina sva otopila, te se nakon hlađenja na sobnu temperaturu otopina NIJE KRISTALIZIRALA I SADRŽAJ JE EPRUVETE BIO TEKUĆ. Kakva je tada ta otopina? Po mojem je zasićena, jer je otopila sve otopljene tvari koje je mogla pri danoj temperaturi, no po riješenjima je prezasićena, dok po mojem prezasićena postaje tek nakon dodavanja novog kristalića limunske kiseline (koji izaziva kristalizaciju).
Molim odgovor...
Petra Bosilj
|
11.03.2002
|
286. |
molim vas mozete mi reci nesto o odjeljivanju čistih tvari iz smjesa?preciznije, o:destilaciji,isparavanju,filtraciji,dekantaciji,sublimaciji,frakcjonoj destilaciji,pomoču magneta i ljevka za odjeljivanje!!!molim vas, zbilja je hitno, treba mi za ponedjeljak(26,11)i ako još može i neke slike,a ako vi ne možete pronać(u što ne vjerujem) dajte mi web stranicu di ima,ali znam de ste super,pa me nemojte razuvjerit!!!
alda poljak
|
23.11.2001
|
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|