Linus Carl Pauling - čovjek legenda

Till human voices wake us, and we drown. (T. S. Eliot) ili Što je rečeno o Paulingu

 

Pauling je bio briljantan znanstvenik koji je također imao, kako je to sam znao reći, "začuđujuće puno sreće". Bio je uvijek na pravom mjestu u pravo vrijeme postavljajući prava pitanja. Shvatio je, primjerice, važnost otkrića koja su fizičari načinili dvadesetih godina ovoga stoljeća, pridružio se razvijanju kvantne mehanike, i bio u stanju primjeniti je na kemiju.1 ...tijekom svog života doživio je i proživio čitav razvoj kemije - prije toga kemije kao da nije ni bilo!
(N. Raos2)

Profesore Pauling. Otkad ste počeli Vašu znanstvenu karijeru prije više od trideset godina, bavili ste se raznolikim temama sa širokih područja kemije, fizike, pa čak i medicine. O Vama je rečeno da ste odabrali živjeti "na rubnim područjima znanosti"... No, kako god široko polje Vašeg djelovanja bilo, posvetili ste najveći dio svoje energije proučavanju prirode kemijske veze i određivanju struktura molekula i kristala. Veliko je zadovoljstvo, stoga, da je Kraljevska Švedska akademija znanosti odlučila nagraditi Vas ovogodišnjom Nobelovom nagradom za kemiju za Vaša briljantna postignuća u ovom temeljnom području kemije.
(G. Hägg3)

Kroz svoja zalaganja Linus Pauling pokazao je etičku odgovornost za koju vjeruje da je odgovornost kakvu bi znanost trebala nositi za sudbu čovječanstva, danas i u budućnosti. Ako je Linus Pauling, kroz svoje neumorne napore, pridonio - barem malo - povratku znanosti njenim idealima, tada će njegova zalaganja biti od takve vrijednosti da mi koji sada živimo jedva možemo ocijeniti punu zahvalnost koju mu dugujemo.
(G. Jahn4)

Teško je naći nekog tko nije čuo za Linusa Paulinga, koji je široj javnosti poznat kao istaknut borac za mir, razoružanje i zabranu testova atomskog oružja u atmosferi. Njegovo ime često nalazimo na stupcima dnevnog tiska u svijetu, jer je gorljivi pristaša uzimanja velikih doza vitamina u liječenju niza bolesti. U stručnim krugovima poznat je kao jedan od najznačajnijih kemičara ovog stoljeća, a vjerojatno i svih vremena.
(Z. B. Maksić5)

Preuzimao je profesionalne i osobne rizike koje su većina njegovih kolega izbjegavali. Nepokolebljiv i tvrdoglav, a opet rijetko gubeći vedro raspoloženje, nastavljao je na svom izabranom i katkad usamljenom putu kao vizionar znanosti i prorok humanosti.
(B. Marinacci6)

Paulingova veća-od-života ličnost obilježena je, kako se čini, suprotnostima. Neki su ga smatrali arogantnim; mnogi drugi voljeli su ga zbog njegovog smisla za humor, njegove humanosti i topline. ... Bio je meta FBI-a. ... Smatrali su ga subverzivnim. Jedini je pojedinac koji je osvojio dvije nepodijeljene Nobelove nagrade. Nazivan je briljantnim. Nazivan je prijetnjom. Bio je složena ličnost.
(C. Mead, T. Hager7)

Pauling - čovjek legenda.

 

Napisao:

Marko Grba, student I. godine, Kemijski Odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Ulica kralja Zvonimira 8, 10 000 Zagreb

 

Što je rečeno o Paulingu?
Tko je Pauling?
Poruka mladima - budućnosti
Literaturna vrela
copyright 1999-2000 e_škola_________kemija