|
|
U običnu vodu stavimo kuhinjsku sol.
a) Što se događa na razini molekula?
b) Što se događa s ionima Na+ i Cl-?
c) Da li topljivost RASTE ili PADA?
|
Ime i prezime:
Jasmina Šeremet
jasmina.seremet@ka.htnet.hr
|
|
|
Tijek otapanja soli u vodi trebao bi biti opisan u tvome udžbeniku (možda za 1. ili 2. razred) što vrijedi potražiti, barem radi slika.
Na površini kristala (na slici 1 je model suhog kristala) adsorbirane su molekule vode, privučene ionima. Polarne molekule vode okreću su negativnim polom (kisikov atom) prema kationima, a pozitivnim polom prema anionima. Te silne molekule što se naguravaju na površini povremeno otrgnu ion iz kristala. Ioni u otopini nisu slobodni, također ih okružuju molekule vode, najčešće njih pet do sedam oko jednog iona. Usporedno s otapanjem, ponekad se dogodi da se ion iz otopine sudari s površinom kristala, oslobodi vode koja ga okružuje i ugradi u kristal. U potpuno čistoj vodi zbiva se samo otapanje krutine. Postepeno brzina otapanja pada, a raste brzina taloženja. U ravnoteži, kad je dosegnuta granica topljivosti, a otopina zasićena, brzine otapanja i taloženja su jednake (brzinu ćemo definirati kao masu ili količinu tvari što se u vremenu otopi ili istaloži).
Ovo pod c) ne razumijem. Ispada da pitaš kako na topljivost kuhinjske soli utječe otapanje kuhinjske soli, a to baš i nema smisla. U raznim tablicama mogu se pronaći podaci koji se najčešće odnose na masu tvari topljive u nekoj masi ili volumenu čiste vode (ili drugog otapala) pri određenoj temperaturi. Primjer: litra čiste vode otapa 317 g modre galice (20 °C). Otapanje bilo koje druge tvari topljivost će smanjiti ili povećati. Zato je bolje ravnotežu otopljena tvar/otopina opisati konstantom ravnoteže koja ovisi samo o temperaturi i tlaku. Nezgodno je što se iz vrijednosti konstante ne može na prvi pogled procijeniti topljivost, ali se može izračunati. |
|
Odgovorio:
Kristijan A. Kovač
kkovac@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|