|
|
MOŽETE MI NAPISATI NEŠTO O NATRIJEVU KARBONATU I HIDROGENKARBONATU?UNAPRIJED HVALA,HITNO JE!
|
Ime i prezime:
TANJA MALATESTINIĆ
zmalatestinic@inet.hr
|
|
|
Tanja, a što da ti napišem?
O natrijevu karbonatu najviše ćeš doznati ako uzmeš sodu bikarbonu, a sigurno je imaš kod kuće, i sama istražiš. Zagriješ li je, dobit ćeš bezvodni natrijev karbonat:
2 NaHCO3(s) -> Na2CO3(s) + CO2(g) + H2O(g)
Zbog ove se reakcije soda bikarbona koristi u pekarstvu kao prašak za pecivo (zagrijavanjem nastaju vodena para i ugljikov dioksid koji dižu tijesto). Natrijev hidrogenkarbonat je slabo bazičan te se upotrebljava za neutralizaciju želučane kiseline (ublažavanje žgaravice):
NaHCO3(aq) + HCL(aq) -> NaCl(aq) + H2O(l) + CO2(g)
Natrijev karbonat i hidrogenkarbonat spadaju među najvažnije industrijske kemikalije. Hidrogenkarbonat se proizvodi u velikim količinama tehnologijom koju je razvio Ernest Solvay (1838 - 1922). Karbonat nastaje zagrijavanjem hidrogenkarbonata. Koriste se u industriji stakla, sapuna, papira, tekstila, umjetnih gnojiva...
Više ćeš saznati o ovim važnim solima natrija iz udžbenika ili drugih knjiga iz kemije te enciklopedija. To vrijedi i za druge spojeve koji te zanimaju ili bi te mogli zanimati, a još ti posebno preporučujem knjigu Nenada Raosa Deset kemijskih pokusa* s detaljnijim i vrlo zanimljivim opisima proizvodnje i primjene sode (Na2CO3·10 H2) i sode bikarbone.
* Nenad Raos, Deset kemijskih pokusa, Kondor, Zagreb, 2000. |
|
Odgovorio:
Kristijan A. Kovač
kkovac@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|