Dobili smo zadatak od nastavnika da napravimo pokus kod kuće - biokatalitička razgradnja disaharida pomoću enzima kvaščevih gljivica. Mene sada zanima koje kemijske jednadžbe dobijemo pokusom, te koja je svrha i koja industrijska uporaba?

Ime i prezime: Matea Križan matea.krizan4@hotmail.com

 


Naziv eksperimenta mogao bi asocirati na dvije pojave: razgradnju saharoze na glukozu i fruktozu te alkoholno vrenje. Vjerojatnija mi je ipak potonja jer nije baš trivijalno natjerati kvasac da izvede hidrolizu, a da se ne počasti dobivenim produktima.
Neovisno o tomu što je stvarni cilj vježbe, izvjesno je da svojim eksperimentom nećeš dobiti nikakve jednadžbe. Može se to reći i općenitije: ljudi se već tisućljećima bave kemijom (znali to ili ne), a nikad još nitko nije kao ishod pokusa dobio jednadžbe; što god da radili, uvijek ispadne da su iz jednih tvari nastale neke druge. Kemijske jednadžbe su smišljene tek u pretpretprošlom stoljeću kako bi se elegantno moglo pokazati što se s tvarima dogodi u kemijskim reakcijama.
U tvojem slučaju, produkti reakcije vjerojatno će biti ugljikov dioksid i etanol, a saharozi (disaharidu) treba dodati vodu. Iako je kemijsku jednadžbu lako izjednačiti, a vjerojatno vrlo sličnu imaš i u udžbeniku, stavit ću ju ovdje:

C12H22O11 + H2O → 4 C2H5OH + 4 CO2

Koja je svrha tvoje domaće zadaće, pitaj nastavnika, a što se tiče industrijske primjene alkoholnog vrenja, reći ću samo da dobar dio prehrambene industrije živi samo od posljedica te reakcije. Etanol je prilično popularna konzumabilna kemikalija, a ne treba zanemariti niti one brojne rupe u kruhu. Sve su nastale oslobađanjem ugljikovog dioksida nastalog fermentacijom.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija