Da li mi možete reći koji će spoj u reakciji adicije s bromnom vodom najprije obezbojiti otopinu? Biljno ulje, svinjska mast ili margarin?I objasniti svoj odgovor.

Ime i prezime: Klara Đambić klara.djambic@hotmail.com

 


Kako se adicija broma može zbiti samo u spoju koji ima dvostrukih (ili trostrukih, ali toga se ne viđa u masnim kiselinama) veza među ugljikovim atomima, treba obratiti pozornost na sastave pojedinih lipida. Ulja se od masti razlikuju upravo po tomu što imaju više nezasićenih masnih kiselina, što im onda snizuje tališta pa budu tekućinama. S druge strane, na pakiranjima margarinâ dade se pročitati da u sastavu imaju "hidrogenirano biljno ulje", što će reći da se krenulo od uljâ, a onda katalitičkim putem zasitilo vodikom barem dio nezasićenih veza. Dokle to ide, ne znam, ali kako pitanje ne traži poredak, već samo pobjednika utrke, to mogu reći da sam ovdje dao sve potrebne informacije.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija