|
|
Molim vas za pomoć! Nastavnica iz kemije nam je postavila pitanje: Zašto u šećeru koji svakodnevno koristimo nema glukoze? Hvala!
|
Ime i prezime:
Ema Stanković
ema555@net.hr
|
|
|
Šećer koji se koristi u kućanstvu zove se saharoza. Ona je dimer građen od glukozne i fruktozne podjedinice tako da nije posve istinita tvrdnja da tu nema glukoze. K tomu, nije nemoguće ni da se u kupovnom šećeru nađe nešto glukoze poradi hidrolize saharoze, a nemojmo zaboraviti ni med koji je u biti smjesa glukoze, fruktoze i još dosta tvari.
Držimo li se ipak glukoze kao takve, stvar ispada jednostavnom: saharoza se u velikim količinama i to kao čista tvar može dobiti iz šećerne repe ili šećerne trstike, za što je dostatna ekstrakcija vodom i uparavanje dok šećer ne iskristalizira van te eventualna rekristalizacija. Glukozu pak nije isplativo direktno dobivati jer nigdje ne dolazi sama (ima je mnogo u grožđu, ali njega je isplativije preraditi u vino) pa se mora pribjeći hidrolizi škroba, obično iz krumpira ili kukuruza, što znači jedan korak više u proizvodnji i posljedično veću cijenu.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|