Kemijski sastav i analiza mlijeka?

Ime i prezime: Kristijan Andrić drago.andric@kc.hinet.hr

 


Pitanje: Kemijski sastav i analiza mlijeka?
Ime i prezime: Kristijan Andrić
E-mail: drago.andric@kc.hinet.hr
Škola: dr.Ivana Kranjčeva
Razred: 4.
Grad: Đurđevac
Vrsta institucije: gimnazija
Poslano: 01.12.2002. 00:59:44

Ovo bi pitanje trebao postaviti veterinarima ili agronomima. Oni su za ovo područje kompetentniji. Ipak ću ti nešto napisati o tome.
Sastojak s najvećim udjelom u mlijeku je voda. Voda čini gotovo 90 % kravljeg mlijeka. Odnos masti i proteina je obično oko 1:1. Mast je dispergirana u vodi u obliku sitnih kuglica. Za stabilnost disperzije važni su digliceridi i proteini gradeći membranu oko kuglice (u unutrašnjnosti su trigliceridi). Najvažniji proteini su kazeini koji čine micele s visokim sadržajem vode i iona, a od ostalih tu su laktoblobulini, laktoalbumini i imunoglobulini. Mliječni šećer (laktoza) najzastupljeniji je ugljikohidrat. Neki sisavci imaju visok sadržaj drugih šećera u mlijeku, npr. glukoze ili trisaharida (tobolčari). Udio oligominerala (uglavnom u ionskom obliku) u kravljem mlijeku je slijedeći: kalij 0,15 %, kalcij 0,12 %, klor 0,11 %, fosfor 0,1 %, natrij 0,05 %, sumpor 0,03 %, magnezij 0,01 %. Mikroelementi (Fe, Co, Zn...) su većinom vezani uz proteine. Koncentracija nekih mikroelemenata može ovisiti o prehrani ili uvjetima života pa može pokazati i stanje okoliša (npr. olovo ili kadmij).

Sastav mijeka ovisi prvenstveno o vrsti sisavca, ali i o pasmini ako se radi o domaćim životinjama, zatim ovisi o prehrani, periodu laktacije, starosti... Za neke životinjje udio glavnih komponenti naveden je u tablici.

maseni udio u postocima
mast proteini laktoza
čovjek 4,5 1,1 6,8
kit 34,8 13,6 1,8
konj 1,6 2,7 6,1
koza 3,5 3,1 4,6
govedo 4,5 3,7 4,9
mačka 10,9 11,1 3,4
majmun 3,9 2,1 5,9
ovca 5,3 5,5 4,6
pas 8,3 9,5 3,7
svinja 8,2 5,8 4,8

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 


Ovo bi pitanje trebao postaviti veterinarima ili agronomima. Oni su za ovo područje kompetentniji. Ipak ću ti nešto napisati o tome.
Sastojak s najvećim udjelom u mlijeku je voda. Voda čini gotovo 90 % kravljeg mlijeka. Odnos masti i proteina je obično oko 1:1. Mast je dispergirana u vodi u obliku sitnih kuglica. Za stabilnost disperzije važni su digliceridi i proteini gradeći membranu oko kuglice (u unutrašnjnosti su trigliceridi). Najvažniji proteini su kazeini koji čine micele s visokim sadržajem vode i iona, a od ostalih tu su laktoblobulini, laktoalbumini i imunoglobulini. Mliječni šećer (laktoza) najzastupljeniji je ugljikohidrat. Neki sisavci imaju visok sadržaj drugih šećera u mlijeku, npr. glukoze ili trisaharida (tobolčari). Udio oligominerala (uglavnom u ionskom obliku) u kravljem mlijeku je slijedeći: kalij 0,15 %, kalcij 0,12 %, klor 0,11 %, fosfor 0,1 %, natrij 0,05 %, sumpor 0,03 %, magnezij 0,01 %. Mikroelementi (Fe, Co, Zn...) su većinom vezani uz proteine. Koncentracija nekih mikroelemenata može ovisiti o prehrani ili uvjetima života pa može pokazati i stanje okoliša (npr. olovo ili kadmij).

Sastav mijeka ovisi prvenstveno o vrsti sisavca, ali i o pasmini ako se radi o domaćim životinjama, zatim ovisi o prehrani, periodu laktacije, starosti i nizu drugih faktora. Za neke sisavce udio glavnih komponenti naveden je u tablici.

Tablica 1. Sastav mlijeka nekih životinjskih vrsta.


Za analizu sastava mlijekam koriste se standardne instrumentne metode: spektroskopija, kromatografija, polarografija, krioskopija...

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija