![](../grafika/blind.gif) |
Oksokiseline klora su hipoklorasta (HClO), klorasta (HClO2), klorna (HClO3) i perklorna kiselina (HClO4). Kako nisu živa bića. a nekmoli ljudi, teško mi je reći što bi za njih bilo bitno.
Od osobina im spomenuo bih da su to jače što je oksidacijski broj klora veći te da, iako nijedna stabilnošću nije ni blizu npr. sumpornoj kiselini, među sobom jako variraju tako da je klorastu i hipoklorastu prilično teško pripraviti, prvu djelovanjem sumporne kiseline na barijev klorit, a drugu otapanjem klorovog(I) oksida u vodi, a i to samo kao ne pretjerano koncentrirane vodene otopine, dok se klornu kiselinu može dobiti i kao 40%-tnu vodenu otopinu, a perklornu i kao čistu tvar. Analogno vrijedi i za njihove spojeve tako da su kloriti i hipokloriti obično poznati kao industrijski izbjeljivači ili oksidansi (danas postoji i jedna suluda pseudomedicinska sljedba koja zakiseljeni natrijev klorit koristi kao panaceju ilitiga lijek protiv apsolutno svih bolesti), kloriti kao oksidansi u pirotenhici, a perklorati su u znanosti često korišteni kao inertni anioni. Još nešto o istima možeš naći počevši odavde.
Pozdrav, |