Pozdrav. Molio bih vas da mi kažete da li je moguće ukloniti jod iz kuhinjske soli i postoje li još neki indikatori za vodu osim CuSO4. Hvala.

Ime i prezime: Tomislav Lukić lukic_tomislav@yahoo.com

 


Pitanje je zašto uklanjati jod iz soli. Izolacija se ne isplati, a jodirana sol nije ništa nečistija od nejodirane jer joda u njoj nikad nema preko 100 ppm, dok sveukupnih nečistoča ima preko cijelog postotka. Ako iz nekog razloga trebaš sol koja ne sadrži ni takve tragove joda, najlakše je nabaviti onu koja nije jodirana, najbolje onu za perilice suđa koja bi trebala biti prilično čista.
Nakon bezvodnog bakrovog(II) sulfata nisam čuo ni za kakav reagens za vodu, jamačno stoga što je voda sveprisutna pa njeno prisustvo obično nema smisla dokazivati. S druge strane, za bilo kakvu ozbiljnu analizu nije dovoljno znati da ima nečega, već i koliko toga ima. Taj je posao danas gotovo potpuno preuzela spektroskopija. S treće strane, kao reagens bi mogla poslužiti svaka tvar koja s vodom brzo i očito reagira. Primjerice, aluminijev sulfid u kontaktu s vodom otpušta sumporovodik, acilni halogenidi se razlažu na karboksilne kiseline i klorovodik, bakrov(II) klorid hidratacijom mijenja boju iz smeđe u plavu itd.

Pozdrav,


Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija