Koje su kiseline oksidirajuće, a koje reducirajuće?

Ime i prezime: Martina Miškec martina.miskec15@hotmail.com

 


Načelno gledajući, oksidirajuće su sve kiseline čiji elementi (ili barem onaj po kojem se kiselina zove) nisu u svojem najnižem oksidacijskom stanju, a reducirajuće sve čiji elementi nisu u najvišem. U praktičnom smislu oksidirajućima obično zovemo one kiseline koje lako mogu nešto oksidirati (sumporna, dušična, klorna, kromna, perklorna, ...) a reducirajućima one koje je lako oksidirati (dušikasta, sumporasta, jodovodična, fosforasta, ...).

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija