|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Prikaži u stupnjevima disocijaciju ugljične kiseline.
Molim vas odg.u što kraćem roku.
ZAHVALJUJEM :)
|
Ime i prezime:
Josip Nemet
inami00@live.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Opet se pojavljuje mnogo pitanja gdje se traži neka hitnost. I opet ću reći da nas se time neće ubrzati. Možda prije usporiti.
Za ugljičnu kiselinu je zgodno znati da je vrlo nestabilna supstanca, nađe li se u kontaktu s vodom. Bez vode je sasvim stabilna, ali ako se bavimo protolitičkim reakcijama u vodi, to ispada tek zanimljivom, ali nekorisnom informacijom.
No, kako ugljična kiselina i u vodi postoji kao takva, može se napisati jednadžbe procesa koje se u vodenim otopinama zbivaju:
CO2 + H2O <-> H2CO3
H2CO3 + H2O <-> HCO3- + H3O+
HCO3- + H2O <-> CO32- + H3O+
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|