Dali su kišnica,mineralna voda,destilirana voda,morska voda i vodovodna voda homogene ili heterogene smjese? Dali vrelište vode ovisi o tlaku? Dali se hrana brže skuha pri nižemu ili višemu tlaku? Dali su oborinske vode kemijski najčišće vode? Trebam to za sutra,jako je važno, pa bih vas molila da mi pomognete.

Ime i prezime: martina zadravec martina.zadravec3@gmail.com

 


Hoćemo li nešto nazvati čistom tvari ili nekakvom smjesom, ovisi o kriterijima. Od nabrojenih je destilirana voda najbliža čistoj tvari (teško ju je spriječiti da otopi nešto plinova iz zraka, ali toga nije previše), a za njom odmah ide kišnica (koja u sebi nosi sve što se našlo u atmosferi dok je padala kiša). Mineralna, morska i vodovodna voda su sasvim sigurno smjese (jer imaju otopljenih soli), a heterogene će biti ako se u njima nađe nekakvog smeća.

Vrelište svake tvari ovisi o tlaku.

Hrana se brže skuha pri višoj temperaturi. Najviša temperatura koju tekućina može postići (zanemarimo li pregrijavanje) je vrelište, a ono raste s tlakom.

Oborinske vode su najčišće vode koje možeš naći u prirodi, ali čistoćom jako zaostaju za nekim vodama koje si znanstvenici prirede za vrlo precizne pokuse.

Ispiti pak nisu blagodat dana samo školarcima (hoću reći da većinu vremena imamo pametnijeg posla nego odgovarati na "hitna" pitanja), a mala količina vremena na raspolaganju može značiti to da će ti na pitanje biti odgovoreno prekasno čisto zato što je zanijećeno tek drugi dan.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija