kako proizvesti bioetanol od ljuski krumpira nakon prerade jer ga ima dosta nakon guljenja i konfekcioniranja a za vlastite potrebe da bi se smanjili trškovi dostave robe. gdje se može pronaći oprema kao i potrebni enzimi prije same fermentacije i koji su. ako je ikako moguće zanima me cijena postrojenja da se vidi isplativist projekta .Hvala

Ime i prezime: michael i dunja borš dunja.dvakrumpira@gmail.com

 


Prvo i prvo, etanol je etanol. Ako je bio etanol, onda to više nije etanol. Možda etanal ili octena kiselina.
Općenito, predmetak bio znači da se nešto odnosi na živa bića. Kod organskih tvari on je izgubio smisao još 1828. kad je Wöhler objavio svoj slavni pokus s dobivanjem uree iz amonijevog cijanata.

Što se tiče dobivanja etanola iz krumpira, osnovna ideja već se dugo i naveliko rabi u proizvodnji npr. votke ili industrijskog etanola, a cijeli se proces dade svesti na to da se krumpir sitno nasjecka, zalije vodom, ostavi određeno vrijeme dok ne prođe vrenje i onda oddestilira etanol. Detalji ovise o vanjskim uvjetima i stvar su tehnologije, a ne znanosti, dok opremom mogu biti i obična bačva i kotao za destilaciju. Kvasci se mogu kupiti u poljoprivrednim apotekama, a može se pričekati i da kao spore dođu zračnim prijevozom.
Naravno, sve se to može poradi čistoće produkta i zakomplicirati i izvesti tako da iskorištenje bude maksimalno, ali o tomu jedan kemičar teško da će imati pojma. Drugim riječima, ako želite napraviti ozbiljan projekt, morat ćete se i ozbiljno naraditi (ili naći nekog tko je to već učinio). Ja mogu tek reći da ideja ima potencijala.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija