Zašto otopina modre galice pri destilaciji ima nižu temperaturu vrelišta nego voda?

Ime i prezime: Marija Knez be_yourself_3@windowslive.com

 


Tri su moguća razloga:

1. Pri destilaciji obično se mjeri temperatura para, a ne tekućine. Para može biti podhlađena - ukoliko nema centara na kojima dolazi do kondenzacije (poput zrnaca prašine i sl.), temperatura pare može pasti ispod vrelišta, a da pro tome do kondenzacije ne dođe. Temperatura para može dakle biti niža od vrelišta tekućine;

2. Tlak je pri mjerenju vrelišta otopine modre galice bio niži nego li pri mjerenju vrelišta vode;

3. Mjereno je različitim termometrima od kojih barem jedan nije bio dobro baždaren.

Mada razlog 1. sigurno igra ulogu, iz iskustva mogu reći kako je glavni uzrok takovih neočekivanih rezultata u pravilu 3., pogotovo kada se radi s alkoholnim termometrima.


P. S.

Vrlo je neprilično govoriti (a i pisati) "temperatura vrelišta" ili pak "temperatura tališta". Vrelište je naime definirano kao temperatura pri kojoj se tlak para tekućine izjednači s vanjskim tlakom. "Temperatura vrelišta" je prema tome "temperatura temperature pri kojoj...", a govoriti o "temperaturi temperature" je malo bedasto.
Može dakle "temperatura vrenja" ili "vrelište" ali "temperatura vrelišta" nipošto.

Pozdrav.

Odgovorio: Vladimir Stilinović   vstilinovic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija