ako je mlijeko emulzija, a otopina šećera otopina, što se dobje kad se šećer otopi u mlijeku?

Ime i prezime: zvonimir baotić zwombimir@hotmail.com

 


Mlijeko je istovremeno i otopina i emulzija. Ta dva pojma nisu međusobno isključujuća. U mlijeko postoji mnogo otopljenih tvari, npr. mliječni šećer, razne soli, neke aminokiseline itd.
Dakle, mlijeko je emulzija ulja u vodi (plus svi sastojci koji čine mlijeko) i otopina raznih tvari u vodi (plus svi oni sastojci koji čine mlijeko mlijekom). Vrijedno je napomenuti da se neke tvari otapaju u mastima, tako da možeš imati otopinu u emulgiranom stanju.

Simpatično, zar ne?

Pozdrav,

Odgovorio: Igor Huskić   ihuskic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija