Je li kuhanje jajeta kemijska ili fizikalna promjena.Mislim da je fizikalna ali nisam u potpunosti siguran.Unaprijed hvala.

Ime i prezime: Saša Budimski sbudimski@net.hr

 


Kod fizikalnih promjena tvari ostanu iste molekulske (ili ionske) građe, a kod kemijskih promjena mijenja se sama bit tvari, što će reći da nastaju neke druge tvari.
Jaje je malko kompliciran slučaj jer je ono zapravo složena smjesa koječega, pri čemu ipak dominiraju voda i bjelančevine, a mogu tu dodati i ljusku, koju ipak jedinu vidimo za vrijeme kuhanja, premda se njoj kuhanjem ne dogodi ništa.
Bjelančevine jajeta se očigledno promijene jer narančastožuta i žućkasta tekućina na kraju postanu žuta i bijela krutina. Kako su to očito drugačije tvari, moglo bi se reći da je promjena kemijska. No, da netko usporedi bjelančevine iz bjelanca (te dvije imenice nisu slučajno slične) prije i poslije kuhanja, vjerojatno bi našao da su to i dalje iste molekule, samo ponešto izmijenjenih oblika, zbog čega su ostale bez svojih bioloških funkcija i postale netopljive u vodi. To bi već možda značilo da je promjena ipak fizikalna.
Krajnji zaključak ti ne mogu dati, jer definicije fizikalne i kemijske promjene lijepo funkcioniraju dok imamo promjene agregacijskih stanja ili gorenje, ali imaju problema gdje god nije jasno nastaje li nova tvar ili ne. Kod proteina se to lijepo vidi, jer netko bi mogao reći da su denaturirani proteini nova tvar, budući da se ponašaju različito, a netko da su ista tvar, samo drugi konformer.
Ukratko, za oba mišljenja postoje dobri razlozi, a odluka je na tebi, s tim da uvijek možeš reći da podjela na fizikalne i kemijske promjene u slučaju kuhanog jajeta nije suvisla.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija