ZAŠTO SE MODRA GALICA RASTAPA U VRUČOJ VODI, A ZATIM OPET KRISTALIZIRA U HLADNOJ

Ime i prezime: JURE KOKEZA NE ZNAM

 


Pri 0 °C litra vode može otopiti 243 grama modre galice. Topljivost raste s temperaturom, na 20 °C već je 317 g/L, a kipuća voda (100 °C) otapa 2,05 kg modre galice po litri. Ako otopinu modre galice ohladimo, iskristalizirati će višak soli do koncentracije otopine koja odgovara topljivosti na nižoj temperaturi.
Prekristalizacija se često koristi za pročišćavanje krutina. Nečistoće su obično u tako niskoj koncentraciji da je otopina uvijek nezasićena s obzirom na njih. No krutina, npr. modra galica, će se istaložiti kad se otopina ohladi, a nečistoće će zaostati u vodi.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija