|
|
Molim VAs da mi odgovorite na sljedeća pitanja:
1.poredaj po visini vrelišta :1-butanol, dietileter, propanska kiselina
2.koji sve spojevi saponificiraju?
3. razlika između triacilglicerola i sfingolipida?
unaprijed zahvaljujem
|
Ime i prezime:
Lucija Ciglar
lciglar@vef.hr
|
|
|
Na ova se pitanja odgovori nalaze dvjema krajnjim metodama te možebitnim njihovim križancima. Jedna krajnost je upotreba srednjoškolskog znanja i zdrave logike, a druga Wikipedia i internetske tražilice.
U prvom pitanju imaš eter, alkohol i karboksilnu kiselinu. Tim redom idu jakosti međumolekulskih interakcija među njima (kod etera imaš disperzijske sile, a kod drugo dvoje vodikove veze, s tim da su one obično jače kod karboksilnih kiselina), a onda i vrelišta. Točni podaci to potvrđuju jer su vrelišta redom 34,6 °C (3-oksapentan), 117,7 °C (butan-1-ol) i 141 °C (propanska kiselina).
Saponificiraju svi spojevi koji mogu dati sapune, a to su oni koji su po sastavu esteri viših masnih kiselina i možda još poneki. Njih je poprilično mnogo, čak i onih koji su biogenog porijekla.
Glede razlike između triacilglicerolâ i sfingolipidâ, najlakše je pogledati slike ovdje i ovdje i naći ih jednostavnom usporedbom tih slika.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|