Molim VAs da mi odgovorite na sljedeća pitanja: 1.poredaj po visini vrelišta :1-butanol, dietileter, propanska kiselina 2.koji sve spojevi saponificiraju? 3. razlika između triacilglicerola i sfingolipida? unaprijed zahvaljujem

Ime i prezime: Lucija Ciglar lciglar@vef.hr

 


Na ova se pitanja odgovori nalaze dvjema krajnjim metodama te možebitnim njihovim križancima. Jedna krajnost je upotreba srednjoškolskog znanja i zdrave logike, a druga Wikipedia i internetske tražilice.
U prvom pitanju imaš eter, alkohol i karboksilnu kiselinu. Tim redom idu jakosti međumolekulskih interakcija među njima (kod etera imaš disperzijske sile, a kod drugo dvoje vodikove veze, s tim da su one obično jače kod karboksilnih kiselina), a onda i vrelišta. Točni podaci to potvrđuju jer su vrelišta redom 34,6 °C (3-oksapentan), 117,7 °C (butan-1-ol) i 141 °C (propanska kiselina).
Saponificiraju svi spojevi koji mogu dati sapune, a to su oni koji su po sastavu esteri viših masnih kiselina i možda još poneki. Njih je poprilično mnogo, čak i onih koji su biogenog porijekla.
Glede razlike između triacilglicerolâ i sfingolipidâ, najlakše je pogledati slike ovdje i ovdje i naći ih jednostavnom usporedbom tih slika.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija