Pozdrav! Zamolila bi Vas da mi pomognete u vezi nastajanja metanola u fermentaciji razlaganjem pektina. Naime, trebala bi objasniti odvijanje procesa putem kemijskih spojeva,enzima. Profesor nije imao priliku nam to objasniti,ali na ispitu mi je ovo pitanje. Na internetu nisam nasla nikakav konkretan odgovor,kao ni u literaturi koju imam na raspolaganju. Unaprijed hvala i na najmanjoj pomoci.

Ime i prezime: kristina diklic kristinadiklic@yahoo.it

 


Izvinjavam se što ovaj odgovor toliko kasni, a pogotovo ako sad više nije ni od kakve koristi.

Kako bilo, nije bilo skroz lako naći što se tu uopće zbiva, ali treba ipak uzeti u obzir da mi je biokemija poprilično strano područje. Ono do čega sam uspio doći je to da se pojava metanola uglavnom svodi na hidrolizu pektina kojom se bavi esteraza pektina. Pektin sadrži ogromnu količinu karboksilnih skupina koje su esterificirane metanolom, a spomenuti enzim cijepa esterske veze (ili katalizira njihov nastanak, dok biljka raste) pa voćni sok tokom fermentacije pored etanola dobije i nešto metanola.
Veća količina informacija vjerojatno se može iskopati ako se nekoj tražilici kaže ""pectin esterase" +methanol" ili nešto slično. Vidim da se dosta ljudi bavilo smišljanjem inhibitora za taj enzim pa da rakije budu manje otrovne za konzumente.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija