|
|
Zamolila bih Vas da mi ako ste u mogućnosti kažete nešto više o kumarinima,kakvi su to spojevi,gdje se sve mogu naći,koji su najvažniji derivati kumarina,kako nastaju.Izvinjavam se zbog nepotpunuh podataka jer nisam učenik već student.Puno bi mi značio Vaš odgovor.Unaprijed hvala.
|
Ime i prezime:
Aida Hodžić
kiki_0504@hotmail.com
|
|
|
Kumarin je δ-lakton kumarinske kiseline (C9H6O2, Mr=146). Čisti je kristalinična bezbojna (bijela) tvar koja se tali na oko 70 °C, a vrije na 297 °C. Slabo je topljiv u vodi, ali zato dobro topljiv u etanolu, kloroformu, ulju i eteru. Kumarin i njegovi derivati rašireni su među živim svijetom (najviše mahunarke, cimetovac...). Iako se može izolirati iz prirodnih izvora, većina kumarina dobiva se sintezom iz salicilaldehida. Biosintetski putovi idu uglavnom preko cimetne kiseline, C6H5CH=CHCOOH (cimetna kiselina -> kumarinska kiselina -> kumarin).
Kumarin se koristi kao dodatak sapunima, deterđentima, gumi, plastičnim masama, bojama i drugim proizvodima zbog ugodna mirisa. Ne dodaje se u prehrambene proizvode jer je utvrđen hepatotoksični učinak na nekim životinjama (ali ne kod čovjeka i majmuna, vjerojatno zbog razlika u metabolizmu). Derivati kumarina, prirodni i sintetski, su među najvažnijim antikoagulansima s primjenom u medicini i poljoprivredi (rodenticidi). Dikumarol i varfarin spadaju među njih (fermentacijom svježe djeteline nastaje dikumarol koji uzrokuje trovanje stoke).
|
|
Odgovorio:
Kristijan A. Kovač
kkovac@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|