Zašto se kocka šećera koja je uvaljana u pepeo u plamenu svijeće zapali, a bez pepela ne?

Ime i prezime: Tomislav Lombarović lombarovic@hi.hinet.hr

 


Šećer (po sastavu ugljikohidrat saharoza) se može zapaliti i bez pepela, ali vrlo teško i samo ako se i dalje zagrijava dok gori. Energija aktivacije za reakciju gorenja saharoze je vrlo velika. Reakciju kataliziraju neki spojevi u pepelu (prvenstveno potaša – kalijev karbonat, K2CO3). Kocka šećera posipana pepelom nastavlja goriti i ako se ukloni s plamena.

Tomislave, evo prijedloga. Izvedi ovaj pokus s pepelom, a pokušaj i s različitim mineralnim tvarima koje se mogu naći u pepelu (zamoli nastavnicu za pomoć). Pa da vidimo efekt. I javi nam što se dogodilo.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija