Što su Londonove sile i postoji li neka druga razlika između Van der Waalsovih i Londonovih sila osim što su podvrsta Van der Waalsovih. Hvala.

Ime i prezime: ana florescentia@hotmail.com

 


Londonove sile su međumolekulske interakcije koje se javljaju među svim molekulama, a uspostavljaju se tako da dvije molekule koje se nađu u blizini jedna drugu polariziraju. Kao što si zamijetila, riječ je o podvrsti van der Waalsovih sila.

Postoji još jedna razlika između van der Waalsovih i Londonovih sila. Naime dok je pojam Londonovih sila točno određen (znači uvijek istu vrstu interakcije), to s van der Waalsovim silama nije slučaj, te će različiti autori pod time pojmom smatrati vrlo različite stvari. Tako su za neke van der Waalsove sile sve međumolekulske interakcije, drugi iz njih izuzimaju vodikovu vezu ili još koje druge usmjerene interakcije, treći pak pod van der Waalsovim silama smatraju samo sve neusmjerene (disperzne interakcije), a četvrti će reći da su van der Waalsove sile sve one kod kojih energija interakcije opada sa šestom potencijom udaljenosti među molekulama.

Uz to ima i još jedna razlika; dok se Londonove sile zovu tako prema svojemu otkrivaču Fritzu Wolfgangu Londonu, Johannes Diderik van der Waals nikada se u životu nije bavio međumolekulskim interakcijama, već je samo postavljajući svoju jednadžbu stanja realnoga plina uveo jedan parametar da bi jednadžba bolje odgovarala mjerenim podatcima, a taj je parametar opravdao time što je predpostavio da se molekule nekako, na neki način, slabo privlače.

Pozdrav.

P.S. Podpisuj se ubuduće punim imenom i prezimenom.

Odgovorio: Vladimir Stilinović   vstilinovic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija