Pozdrav! Koja je razlika između isparavanja i ključanja? Ja bih rekla da je kljucanje posljedica isparavanja, ako npr. na štednjaku imamo lonac s vodom koju zagrijemo do temperature isparavanja, i, buduci da je izvor topline s donje strane lonca, prve molekule koje imaju dovoljno energije da bi isparile su na dnu, i zato kljucanje vidimo kao mjehurice koji izlaze od dolje prema gore. Prenategnuto? :D hvala

Ime i prezime: Iris Martinovich mail.iris.m@gmail.com

 


Zanimljiva teorija.

Znači, tvrdiš da je voda prilikom ključanja toplija na dnu lonca nego na vrhu. Po tome bi voda u loncu čas ključala, a čas ne. Kad bi prvi mjehurić vodene pare isplivao na površinu svojim bi prolaskom stvorio turbulencije u dotada mirnoj vodenoj masi. Voda s dna bi se izmješala s vodom s površine (toplije s hladnijim) i ključanje bi prestalo dok se nova voda ne zagrije do temperature vrenja. Bio bi to čudan prizor.

Metali jako dobro vode toplinu. Razlog zbog kojeg vidimo mjehuriće na dnu lonca, a ne negdje u sredini je taj što je dno puno sitnih pora koje djeluju kao mjesta nukleacije. Na tim se mjestima mjehurići lakše stvaraju. Ako zagriješ vodu u loncu skoro do vrenja i onda ubaciš komad krede (koja je porozna pa će ispočetka plutati na vodi) u lonac vidjeti ćeš kako se na kredi stvaraju mjehurići.

Dobro. Opovrgnuli smo jednu teoriju. Što ćeš slijedeće smisliti? :)
Možda te ovo pitanje potakne: Jesi li ikad vidjela ili čula da je voda proključala sama od sebe na sobnoj temperaturi?

Pozdrav,

Odgovorio: Igor Huskić   ihuskic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 


Igor je lijepo rekao da će u loncu vrijuće vode mjehurići nastajati na dnu upravo zato što im je tamo, zbog poroznosti stijenke, nekako najzgodnije nastati, a ne zato što je temperatura na dnu viša nego pri vrhu. Topla je voda, naime, manje gustoće od hladne tako da će se ona u loncu neprestano miješati jer kako se ona bliže dnu bude grijala, tako će ona gore, hladnija, padati na dno, miješajući se pritom s onom toplijom, i na kraju teško da možemo reći da postoji neka značajnija razlika u temperaturi vode na različitim dubinama u loncu.

E sad, što se tiče razlike između isparavanja i ključanja: Nisam siguran u terminologiju, ali nekako mi se čini logičnim da je ključanje ono do čega će doći u točki vrelišta, dok je isparavanje onakva pojava prijelaza tvari iz tekućeg u plinovito stanje pri kojoj je temperatura niža od vrelišta pri zadanom tlaku.

Pozdrav,

Odgovorio: Filip Topić   ftopic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija