zanima me razlika između glicerinskog, hdroglikolnog, liposolubilnog i glikolnog ekstrakta neke biljke ( npr. postoji hidroglikolni i liposolubilni ekstrakt kamilice ili hidroglicerinski i liposolubilni ekstrakt hamamelisa )? koji je od navedenih ekstrakata najbolje topiv u ulju, tj. može li se miješati ekstrakt u biljno ulje, i u kojem omjeru za kozmetičku primjenu na koži?

Ime i prezime: petra maričić petra69555@gmail.com

 


Glicerinski ekstrakt dobiješ kad kao otapalo u kojem namačeš ili kuhaš biljke rabiš propan-1,2,3-triol iliti glicerol, hidroglikolni kad uzmeš smjesu etan-1,2-diola (tj. glikola) i vode, liposolubilni kad uzmeš neko ulje, a za glikolni iz inata neću reći.
Što se od toga najbolje otapa u ulju, sad bi trebalo biti očito, a omjere najbolje da nađeš sama, eksperimentirajući. Možda tako otkriješ nešto novo.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija