|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
poštovani,
molim Vas kako da dobijem 1000 ml 25% HCl iz 36,5% HCl. Naime treba mi taj podatak za seminarski rad, a nisam sigurna u svoj izračun.
unaprijed zahvaljujem
|
Ime i prezime:
Fflavija Kušenić
flavija.kusenic@pik-vrbovec.hr
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Traženu otopinu pripremit ćeš tako da u odmjernu tikvicu od 1000 mL najprije uliješ dvjestotinjak mililitara destilirane vode, zatim menzurom odmjeriš i u tikvicu oprezno dodaš točno određeni volumen koncentrirane (36,5 %-tne) klorovodične kiseline (koji prethodno moramo izračunati, vidi nastavak), smjesu pomiješaš laganim kružnim pokretima (držeći tikvicu za vrat, pri čemu vrat mora čitavo vrijeme stajati u približno uspravnom položaju), sadržaj tikvice dopuniš destiliranom vodom do oznake, tikvicu začepiš, dva-tri puta je okreneš gore-dolje držeći pritom čep čvrsto utisnut u tikvicu da sadržaj ne bi iscurio, i to je to.
Idemo sada izračunati koliko nam treba koncentrirane klorovodične kiseline. Gustoća 25 %-tne otopine klorovodične kiseline iznosi 1,125 kg/L. To znamo temeljem empirijskog pravila koje povezuje maseni udio i gustoću klorovodične kiseline, za detalje vidi ovdje. Masa pripravljene otopine bit će, dakle, 1,125 kg, a kako je maseni udio klorovodika 25 %, možemo izračunati da masa klorovodika sadržana u litri takve otopine iznosi 281,3 g. Prema tome, treba nam onoliko koncentrirane kiseline u koliko je sadržano 281,3 g klorovodika. Budući da je maseni udio klorovodika u koncentriranoj kiselini 36,5 %, slijedi da je tražena masa koncentrirane kiseline 770,5 g. Gustoća te kiseline je 1,183 kg/L (opet empirijsko pravilo!), pa je traženi volumen 651 mL. Dakle, u odmjernu tikvicu treba dodati 651 mL koncentrirane kiseline.
Postoje još dvije važne stvari koje trebaš znati. Prvo, klorovodična kiselina je jako nagrizajuća tekućina oštra peckava mirisa. Pri radu s njom treba imati na sebi zaštitne naočale, rukavice i kutu, a s njom treba raditi u digestoru i uz nadzor stručne osobe (npr. nastavnika kemije, kemijskog tehničara i sl.). Drugo, razlog zbog kojega smo u odmjernu tikvicu prvo dodali malo vode, pa tek onda kiselinu, jest taj da vodu nikad ne smijemo dodavati u koncentriranu kiselinu (VuK), nego uvijek obrnuto (KuV). Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|