hemiski sastav lozove rakije?

Ime i prezime: Nikola Kujundziski orljak@hotmail.com

 


Vjerujem da znaš da nije svaka lozovača ista. Svatko iskusan u tom području će ti posvjedočiti kako je komšijina domaća rakija puno bolja od kupovne loze. Ne postoji nekakav standardni sastav lozovače, ali možemo govoriti o nekakvim spojevima koji bi definitivno trebali biti prisutni. Prije svega, to su voda i etanol koji čine većinu. U loše pečenim rakijama može biti i metanola pa se zna desiti da ljudi oslijepe od loše rakije. (Metanol je glavni uzročnik glavobolje koja se javlja nakon ekstenzivnog određivanja kvalitete rakije tzv. rakijanja.) Uz te spojeve trebalo bi biti i nešto molekula glukoze i fruktoze koje se nisu pretvorile u alkohol, molekule pirogrožđane i octene kiseline te razni drugi spojevi iz vinove loze koji daju lozovači taj karakterističan okus.

Našao sam na internetu kemijski sastav vina. Budući da se radi o srodnim prehrambenim proizvodima, možeš dobiti opći dojam koliko je kompleksan i osebujan sastav takovog napitka.
http://vinopedia.hr/wiki/index.php?title=kemijski_sastav_vina

Pozdrav,

Odgovorio: Igor Huskić   ihuskic@chem.pm.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija