|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Pozdrav! Moze objasnjenje?? Pise u udzbeniku: Ebulioskopska konstanta za vodu iznosi 0.52 K kg/mol, to znaci da otapanjem 1 mola bilo koje tvari, KOJA NE DISOCIRA, u 1 kg vode, vreliste otopine povisi za 0.52 K u odnosu na vreliste vode.
I onda ispod toga primjer i slicica otapanja NaCl u vodi.
Zar se natrijev klorid ne otapa tako da molekule vode okruze ione Na+ i Cl- (= disocijacija, tj. hidratacija)??
I 20 str. prije lijepo pise:" Otapanje kuhinjske soli dovodi do disocijacije (razlaganja na ione) i može se prikazati jednadzbom disocijacije: NaCl(s) -----> Na+(aq) + Cl-(aq) (i na ---> pise H2O)
Na sto se onda odnosi ovo "koja ne disocira"?? Hvala, Iris M. :)
|
Ime i prezime:
Iris Martinovic
mail.iris.m@gmail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Natrijev klorid se doista otapa u vodi, i to prilično dobro ako smijem dodati. Vjerujem da je autor želio jednostavnije objasniti koligativna svojstva. Otapanje jednake množine NaCl će vrelište skočiti za 1,04 K, odnosno za 2 X 0,52 K. Ova dvojka govori na koliko "čestica" disocira svaka molekula NaCl.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Igor Huskić
ihuskic@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|