Molim vas da mi večeras odgovorite na pitanje...Hitno je jako, a nikako ne mogu doći do rješenja...I objasnite mi postupak..Pls OMJER VOLUMENA VODE I ALKOHOLA JE 2 : 3. KOLIKI JE VOLUMNI UDIO ALKOHOLA? ZA KONZERVIRANJE POVRĆA PRIPREMA SR SMJESA VODE , OCTENE KISELINE, I KUHINJSKE SOLI.POTREBNO JE PRIREDITI 6 KG SMJESE U KOJOJ JE MASENI UDIO SOLI 15% A OMJER VODE 3:1. KOLIKO JE POTREBNO IZVAGATI VODE, OCTENE KISELINE I SOLI?

Ime i prezime: Marina

 


U zadatku kaže da je omjer volumena vode i alkohola 2/3. To znači da na 2 litre vode imaš 3 litre alkohola. Ukupno znači imaš 5 litara tekućine. Od tih 5 tri su litre alkohola. Dakle, volumni udio alkohola jest tri petine odnosno 60% (pod pretpostavkom da je ukupni volumen jednak zbroju volumena čistih tvari, što je u ovom slučaju daleko od istine). Ako ti ovakav način razmišljanja nije blizak izvoli formulu:

volum. udio = (volumen sastojka)/(zbroj volumena svih sastojaka)

Drugi zadatak se svodi na sustav triju jednadžbi sa trima nepoznanicama. Masu vode označit ćemo s malim slovom x, masu soli s y, masu octene kiseline sa z, a ukupnu masu s u. radi jednostavnosti. Pretpostavit ćemo da je gustoća vode jednaka 1 g/cm-3, a gustoća octene kiseline jednaka 1,05 g/cm-3. Masa tekuće čiste tvari se iz volumena izračuna množenjem gustoće i volumena tvari. Maseni udio soli (w) je 15% tj. 0,15, a volumni udio (f) je 25% ili 0,25.

Dakle:

u = x + y + z (jedna jednadžba)

w = y / (x + y + z) iz čega slijedi
0,15*x + 0,15*y +0,15*z = y (druga jednadžba)

f = 1,05*z / (x + 1,05*z) iz čega slijedi
0,25*x + 0,25*1,05z = 1,05*z. treća jednadžba

Izražavanjem z iz treće jednadžbe i uvrštavanjem u drugu dobijemo:

y = 6 - 1,317*x

Uvrštavanjem ovog izraza i izraza za z u prvu jednadžbu dobijemo:

5,1 = 1,317*x tj.
x =3,87 kg

Vraćanjem x u drugu i treću jednadžbu dobijemo:

y = 0,90 kg
z = 1,23 kg

Nadam se da je sve jasno =)
Pozdrav,


Odgovorio: Igor Huskić   ihuskic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija