|
|
Poštovani,upravo učimo podjelu tvari i u principu mi je puno toga jasno, no ipak nailazim i na probleme. Zanima me je li jestivo ulje kem. spoj ili homogena smjesa, kakve smjese su smog i gemišt ?
U udžbeniku piše da su koloidni sustavi smjese u kojima se pomiješane tvari ne otapaji jedna u drugoj, ali su čestice ravnomjerno pomješane. To me zbunjuje i ne znam jel takva smjesa homogena ili heterogena. Npr. na kupovnom mlijeku piše homogenizirano. Je li onda mlijeko homogena smjesa ili ne?
Unaprijed zahvalan, Ivan Miličević
|
Ime i prezime:
ivan miličević
MisterWrong.yea@hotmail.com
|
|
|
Jestivo ulje je homogena smjesa različitih triacilglicerola. Triacilgliceroli su esteri alkohola glicerola i viših masnih kiselina. Više o tome vidi ovdje.
Jasno mi je da te koloidni sustavi zbunjuju jer oni se nalaze točno na granici između homogenih i heterogenih smjesa. Više o tome vidi ovdje.
Smog, kao kombinacija dima i magle, spada u koloidne sustave. Gemišt je homogena smjesa pod uvjetom da je načinjen od dobrog, bistrog vina. Ako je mutan, onda i on spada u koloidne sustave.
Mlijeko je, pojednostavljeno rečeno, suspenzija masti i proteina u vodenoj otopini raznih soli, šećera i drugih tvari. Prirodno (neobrađeno) mlijeko ima svojstvo da se u njemu na površini izdvajaju kapljice masti, pa ono postaje nehomogeno. Da bi se to spriječilo, provodi se proces homogenizacije; protiskivanjem mlijeka visokim tlakom kroz sitne rupice ili na drugi prikladan način veličina suspendiranih kapljica se smanjuje kako bi se spriječilo njihovo nakupljanje (agregacija) u veće kapi i izdvajanje u obliku zasebne faze.
Homogenizirano mlijeko spada također u koloidne sustave.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|