Poštovani,upravo učimo podjelu tvari i u principu mi je puno toga jasno, no ipak nailazim i na probleme. Zanima me je li jestivo ulje kem. spoj ili homogena smjesa, kakve smjese su smog i gemišt ? U udžbeniku piše da su koloidni sustavi smjese u kojima se pomiješane tvari ne otapaji jedna u drugoj, ali su čestice ravnomjerno pomješane. To me zbunjuje i ne znam jel takva smjesa homogena ili heterogena. Npr. na kupovnom mlijeku piše homogenizirano. Je li onda mlijeko homogena smjesa ili ne? Unaprijed zahvalan, Ivan Miličević

Ime i prezime: ivan miličević MisterWrong.yea@hotmail.com

 


Jestivo ulje je homogena smjesa različitih triacilglicerola. Triacilgliceroli su esteri alkohola glicerola i viših masnih kiselina. Više o tome vidi ovdje.

Jasno mi je da te koloidni sustavi zbunjuju jer oni se nalaze točno na granici između homogenih i heterogenih smjesa. Više o tome vidi ovdje.

Smog, kao kombinacija dima i magle, spada u koloidne sustave. Gemišt je homogena smjesa pod uvjetom da je načinjen od dobrog, bistrog vina. Ako je mutan, onda i on spada u koloidne sustave.

Mlijeko je, pojednostavljeno rečeno, suspenzija masti i proteina u vodenoj otopini raznih soli, šećera i drugih tvari. Prirodno (neobrađeno) mlijeko ima svojstvo da se u njemu na površini izdvajaju kapljice masti, pa ono postaje nehomogeno. Da bi se to spriječilo, provodi se proces homogenizacije; protiskivanjem mlijeka visokim tlakom kroz sitne rupice ili na drugi prikladan način veličina suspendiranih kapljica se smanjuje kako bi se spriječilo njihovo nakupljanje (agregacija) u veće kapi i izdvajanje u obliku zasebne faze.

Homogenizirano mlijeko spada također u koloidne sustave.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija