Kada se u šalici vruća kava postupno hladi, hladnija kava struji prema dolje, a vruća se diže. Zašto? Hvala!

Ime i prezime: Dario Smrtić dario.smrtic@hotmail.com

 


Pri višim temperaturama molekule se u prosjeku brže kreću i više "drmusaju" pa, opet prosječno, zauzimaju veći volumen. Posljedica toga je da toplije tvari u pravilu (koje ima iznimki, poput anomalije vode) budu manje gustoće. Ako je u pitanju kakav fluid, dodatna posljedica je da će oni hladniji slojevi tonuti, a topliji se izdizati.

Inače, prije sedam godina ovdje je postavljeno gotovo identično pitanje pa možeš pogledati i što tamo piše.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija