|
|
molm da mi objasnite osnovno o askorbinskoj kiselini.
veliko hvala
|
Ime i prezime:
olja mladenovic
olja@bib.sanu.ac.yu
|
|
|
Prvo nešto o fizičkim i kemijskim svojstvima:
Askorbinska kiselina (vitamin C) postoji u dva tautomerna oblika:
Čista askorbinska kiselina kristalizira u obliku bezbojnih (bijelih) kristala, dobro topljivih u vodi . Vodena otopina je kisela (disocira hidroksilna skupina na trećem C-atomu, “dolje lijevo” na formuli). Gustoća kristala je 1,7 g cm-3, tale se uz raspadanje na oko 190 °C.
Askorbinska kiselina lako se oksidira, mora se čuvati od svjetla, metala, zraka i u kiselom mediju, inače se raspada. Voće i preparati s visokim sadržajem vitamina C su kiseli, ali ne jer je vitamin kiselina, već upravo zato što to pomaže njegovu održanju.
U organizmu vitamin C obavlja mnogo važnih uloga: potiče imunološki sustav, pomaže u absorpciji nekih sastojaka hrane, bitan je za sintezu kolagena, steroidnih hormona, neurotransmitera, eliminira slobodne radikale u organizmu...
Većina sisavaca može sintetizirati askorbinsku kiselinu. Čovjek je među rijetkima koji ne mogu pa je mora uzimati s hranom. U odnosu na ostale vitamine potreba za vitaminom C je vrlo velika (do nekoliko stotina miligrama dnevno). Uzimanje velikih doza vitamina C vrlo rijetko dovodi do hipervitaminoze i štetnih posljedica jer se lako višak vitamina izluči mokraćom. Česti su naprotiv simptomi uzrokovani deficitom toga vitamina (povezano s lošom prehranom): gubitak apetita, umor, bolovi u zglobovima, česte infekcije, anemija... u ekstremnim slučajevima skorbut.
|
|
Odgovorio:
Kristijan A. Kovač
kkovac@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|